Przepisy w diecie na trądzik
Dieta na trądzik powinna być bogata w witaminy i pierwiastki mineralne, których właściwości działają zapobiegawczo i łagodząco na rozwój problemu. Muszą się w niej znaleźć produkty będące źródłem witaminy A, B6, E, selenu, krzemu, cynku i siarki. Dietę antytrądzikową możesz stosować sam, nawet bez porozumienia z lekarzem. Wystarczy dokładnie obserwować swój organizm, by zauważyć, jakie produkty powodują nadmierne wydzielanie sebum i nasilają występowanie objawów.
1. Dietetyczne sposoby na trądzik
Dieta na trądzik powinna być bogata w następujące składniki:
- witaminę A – normalizuje wydzielanie sebum,
- selen – bierze pośredni udział w oczyszczaniu krwi, szczególnie w połączeniu z witaminą E i cynkiem,
- witaminę B6 – działa tonizująco na skórę, jednocześnie zmniejszając liczbę wyprysków,
- krzem – poprawia sprężystość gruczołów skóry i reguluje pracę gruczołów łojowych,
- siarkę – ma działanie oczyszczające, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, reguluje pracę gruczołów łojowych i zmniejsza wydzielanie sebum oraz zapewnia sprężystość skóry.
2. Zalecane produkty w leczeniu trądziku
Jak wspomniano powyżej, w diecie nastolatka powinny się znajdować produkty będące źródłem selenu, czyli:
- podroby,
- ryby i owoce morza – są też doskonałym źródłem witaminy E i cynku,
- mięso wołowe,
- drób, kukurydza,
- chleb z pełnego przemiału,
- ziarna soi,
- czosnek i drożdże.
Ponadto w każdej diecie na trądzik powinny się znajdować:
- czerwona i żółta papryka,
- pomidory,
- marchew,
- czerwone melony,
- sałata,
- szpinak,
- brokuły.
Należy też unikać produktów, które pobudzają wydzielanie sebum, czyli wysoko jodowanej soli, krewetek i wodorostów.
3. Przepisy diety na trądzik
Idealnymi daniami, których spożywanie jest wskazane w diecie antytrądzikowej są wszelkiego rodzaju sałatki, szczególnie z zielonych warzyw. Są one źródłem wielu cennych witamin i minerałów, których nie dostarczą twojemu organizmowi żadne suplementy diety. Oto przepisy na wybrane sałatki.
Sałatka z brokułów – składniki:
- brokuły,
- pomidory,
- jajka ugotowane na twardo,
- czerwona papryka,
- szpinak,
- szczypiorek,
- jogurt naturalny,
- ząbek czosnku,
- zioła.
Ugotuj brokuły w lekko osolonym wrzątku (zbyt duża ilość soli nie jest wskazana w leczeniu tradziku) przez ok. 5 min, następnie odsącz i wystudź. Jaja ugotuj na twardo, pokrój je w ósemki i ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi szpinaku. Podobnie zrób z pomidorami. Różyczki brokułów połóż pomiędzy pomidorami i jajami. Całość posyp czerwoną papryką pokrojoną w drobną kostkę i polej sosem z jogurtu naturalnego, startego czosnku i ziół. Do dekoracji możesz posypać szczypiorkiem.
Sałatka ze szpinaku – składniki:
- świeży szpinak,
- ogórek,
- cebula,
- pomidorki koktajlowe,
- ser feta light z bazylią i oregano,
- oliwa,
- biały ocet winny (łyżka),
- sól,
- pieprz.
Dokładnie umyj i osusz szpinak, ogórek oraz pomidorki. Cebulę dymkę i ogórka pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj fetę w kostkach. Z octu, szczypty soli, pieprzu i oliwy zrób sos i polej nim sałatkę.
Wiele osób zastanawia się, czy czekolada, ostre przyprawy i tłuste pokarmy przyspieszają rozwój trądziku. Dotychczas nie stwierdzono, by same w sobie wywoływały trądzik, ale ich duża ilość może go nasilać. Z tego powodu dieta na trądzik powinna się opierać na obserwacji własnego organizmu i być konstruowana według indywidualnych przeciwwskazań.