Dieta niełączenia
Dieta niełączenia, zwana także rozdzielną lub Andersona, dzieli wszystkie produkty spożywcze na 4 grupy. Jej główną zasadą jest niełączenie produktów białkowych z węglowodanowymi w jednym posiłku oraz ograniczanie węglowodanów. Dieta rozdzielna opiera się na przekonaniu, że trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów przebiega w inny sposób. Nie ma to żadnego naukowego uzasadnienia. Zgodnie z jej założeniami regularne spożywanie posiłków złożonych z pełnowartościowych produktów, dostarczanie dużej ilości płynów oraz redukcja kalorii dostarczanych z pożywieniem mają zapewnić skuteczne odchudzanie.
1. Założenia diety niełączenia
Dzienna dawka energii w diecie niełączenia jest bardzo ograniczona i dostarcza około 1000 kcal. Jest to zbyt mała ilość dla organizmu, aby właściwie funkcjonował. Dieta 1000 kcal powinna być stosowana pod kontrolą dietetyka u osób z otyłością, przy BMI powyżej 30. Optymalna utrata masy ciała powinna wynosić 0,5–1 kg w ciągu tygodnia. W przypadku większej utraty kilogramów zwiększa się ryzyko utraty beztłuszczowej masy ciała, a więc wody i tkanki mięśniowej. Ważne jest, aby podczas diety rozdzielnej samemu kontrolować szybkość utraty kilogramów przez objętość posiłków i ilość dostarczanych kalorii.
Czytaj więcej
Należy jeść cztery posiłki dziennie, aby zaspokoić głód i nie dopuścić do tzw. wilczego głodu. Posiłki powinno się jeść powoli, dokładnie przeżuwając, dzięki temu organizm nasyci się mniejszą ilością pożywienia (sygnał przekazujący informację o jedzeniu do mózgu dociera po 20 minutach). Codziennie powinno się spożywać posiłek białkowy, węglowodanowy oraz złożony z warzyw i owoców. Podczas diety należy pić około 2 litry płynów dziennie w postaci wody niegazowanej lub herbaty owocowej i ziołowej. Przed posiłkiem powinno się pić szklankę wody lub soku warzywnego. Należy unikać picia w trakcie i po zakończeniu posiłku. Do produktów zakazanych w diecie należą: alkohol, kawa, herbata, woda gazowana, napoje owocowe, słodycze i sosy.
2. Składniki diety niełączenia
W diecie niełączenia produkty zostały podzielone na 4 grupy. W grupie 1 znajduje się żywność wysokobiałkowa:
- chude mięso (indyk, kurczak, cielęcina i inne),
- ryby, owoce morza,
- nabiał (ser, mleko, jogurty, kefiry, śmietana) i jaja,
- produkty roślinne bogatobiałkowe, takie jak soja i przetwory z niej otrzymywane.
Grupa 2 obejmuje tzw. produkty wszechstronne – neutralne. Należą do niej:
- warzywa (pomidor, kapusta, ogórek, marchew, pietruszka, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, brokuły, brukselka, seler, por, szpinak, szparagi, bakłażan, sałata),
- tłuszcze i oleje (masło, margaryna, oliwa z oliwek, inne oleje roślinne),
- orzechy i ziarna (orzechy włoskie, laskowe, ziemne i inne; ziarna sezamu, słonecznika, dyni).
Do 3 grupy zalicza się węglowodany:
- produkty zbożowe (ziemniaki, kukurydza, ryż, płatki śniadaniowe, kasze, pieczywo pełnoziarniste),
- niektóre owoce (banany, mango, daktyle, winogrona i figi).
Niektóre wersje diety podają jeszcze jedną, 4 grupę produktów, do której należą:
- owoce (arbuz, melon, ananas, truskawki, jagody, maliny, jabłka, gruszki, nektarynki, brzoskwinie, cytrusy, kiwi, śliwki, suszone owoce i inne).
Zasada diety polega na odpowiednim doborze produktów z różnych grup. Dopuszczalne jest spożywanie produktów z grupy 1 z 2 oraz 2 z 3 (najlepiej podczas ostatniego posiłku w ciągu dnia). Niedozwolone jest natomiast łączenie żywności z grupy 1 i 3. Żywność z grupy 4 (owoce) należy spożywać między posiłkami, tak aby nie łączyć jej z innymi grupami. Dopuszczalne jest łączenie produktów z grupy 4 z jogurtem, kefirem i maślanką naturalną lub chudym mlekiem.
3. Posiłki w diecie niełączenia
Śniadanie powinno obejmować żywność z grupy 1. Na kolację natomiast należy jeść produkty wysokowęglowodanowe, ponieważ szybko podnoszą poziom cukru we krwi i powodują senność, a dodatkowo są lekkostrawne i nie obciążają żołądka.
Rozkład posiłków według Andersona:
- Od północy do południa można spożywać jedynie świeżo wyciśnięte soki owocowe i owoce.
- O godz. 12.00 należy wypić sok warzywny.
- Od godz. 12.30 do 16.00 można zjeść posiłek warzywny (z grupy 2).
- Od godz. 16.00 do 20.00 można jeść wszystko, opierając się na zasadzie niełączenia produktów z grupy 1 i 3.
Taki podział spożywania posiłków jest niewłaściwy. Według zdrowych zasad żywienia podstawowym posiłkiem dnia jest śniadanie, które powinno dostarczać zarówno produkt białkowy, węglowodanowy, tłuszczowy, jak i warzywa. Posiłki powinny być spożywane regularnie co 3–4 godziny. Nie należy objadać się przed snem, gdyż w nocy aktywność przewodu pokarmowego jest mniejsza.
4. Jadłospis w diecie niełączenia
Dzień I
- Śniadanie 8.00: sok pomarańczowy (świeżo wyciskany).
- Przekąska 12.00: sok pomidorowy (świeżo wyciskany).
- Lunch 12.30: sałatka warzywna (bez sosu), jogurt naturalny.
- Obiad 16.00: łosoś pieczony, brokuły gotowane.
- Kolacja 19.00: naleśnik z mąki razowej ze szpinakiem.
Dzień II
- Śniadanie 8.00: kiść winogron czarnych.
- Przekąska 12.00: sok wielowarzywny (świeżo wyciskany).
- Lunch 12.30: jabłko pieczone z cynamonem.
- Obiad 16.00: leczo warzywne z ryżem dzikim.
- Kolacja 19.00: pierś z kurczaka gotowana na parze, fasolka szparagowa.
Dzień III
- Śniadanie 8.00: nektarynka.
- Przekąska 12.00: sok z ogórka i selera (świeżo wyciskany).
- Lunch 12.30: miseczka warzyw (3 papryki – czerwona, żółta i zielona – pokrojone w paski), 5 migdałów.
- Obiad 16.00: indyk pieczony, grillowana cukinia z bakłażanem.
- Kolacja 19.00: kromka chleba razowego, pomidor pieczony z ziołami.
Dzień IV
- Śniadanie 8.00: sok grejpfrutowy (świeżo wyciskany).
- Przekąska 12.00: sok warzywny (świeżo wyciskany).
- Lunch 12.30: banan.
- Obiad 16.00: zupa z zielonego groszku, groszki ptysiowe.
- Kolacja 19.00: sałatka z tuńczyka, sałaty lodowej, pomidorów, orzeszków ziemnych z jogurtem.
Dzień V
- Śniadanie 8.00: szklanka arbuza.
- Przekąska 12.00: sok warzywny (świeżo wyciskany).
- Lunch 12.30: sałatka z kiszonej kapusty.
- Obiad 16.00: jajecznica z grzybami.
- Kolacja 19.00: zupa krem z pomidorów, makaron pełnoziarnisty.
Dzień VI
- Śniadanie 8.00: sok jabłkowo-pomarańczowy (świeżo wyciskany).
- Przekąska 12.00: sok warzywny (świeżo wyciskany).
- Lunch 12.30: sałatka kalafiorowo-pomidorowa (surowe warzywa).
- Obiad 16.00: kasza gryczana, mix warzyw mrożonych (bez ziemniaków i kukurydzy).
- Kolacja 19.00: sałatka z krewetkami i awokado, ¼ opakowania sera mozzarella.
Dzień VII
- Śniadanie 8.00: 3 mandarynki.
- Przekąska 12.00: sok pomidorowy (świeżo wyciskany).
- Lunch 12.30: sałatka z cykorii, ogórka i kiełków z ziarnami słonecznika, kefir.
- Obiad 16.00: cukinia nadziewana ryżem brązowym, pomidorem i ziołami.
- Kolacja 19.00: sok z marchwi, cielęcina ze szparagami.
Zwolennicy diety uważają, że jest ona bezpieczna, nie powoduje zmęczenia ani osłabienia oraz nie wyniszcza organizmu. Dieta rozłączna jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Dostarcza również odpowiedniej ilości składników odżywczych (białek, tłuszczu i węglowodanów). Jest jednak dietą restrykcyjną, ponieważ bardzo ogranicza podaż kalorii. Nie powinny stosować jej osoby chore, dzieci, młodzież w okresie dojrzewania, a także kobiety w ciąży i karmiące.
Dieta promuje pewne zdrowe nawyki żywieniowe, jednak jej zasada rozdzielności nie znajduje potwierdzenia w rzeczywistości, bowiem białka, węglowodany i tłuszcze z powodzeniem są trawione równocześnie, co nie ma wpływu na masę ciała. Spadek wagi jest spowodowany przez bardzo duże ograniczenie podaży kalorii.