Trwa ładowanie...

Dieta niskosodowa - wskazania, zasady, produkty zakazane

Avatar placeholder
18.02.2021 14:30
Dieta niskosodowa jest dietą leczniczą wskazaną przy nadciśnieniu tętniczym oraz innych chorobach układu krążenia
Dieta niskosodowa jest dietą leczniczą wskazaną przy nadciśnieniu tętniczym oraz innych chorobach układu krążenia (123rf)

Dieta niskosodowa jest dietą leczniczą wskazaną przy nadciśnieniu tętniczym oraz innych chorobach układu krążenia. Jej istotą jest wykluczenie z jadłospisu produktów przetworzonych i zawierających konserwanty, które dostarczają dużych ilości soli. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest dieta niskosodowa?

Dieta niskosodowa polega na ograniczaniu w jadłospisie soli, zarówno dodawanej do posiłków, jak i tej, którą zawierają gotowe produkty. Sól kuchenna jest prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl). Stosuje się ją jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant.

Sód zalicza się do najważniejszych elektrolitów płynów zewnątrzkomórkowych, ponieważ:

  • reguluje zawartość wody w organizmie,
  • bierze udział we wchłanianiu,
  • uczestniczy w pracy układu nerwowego i mięśniowego.
  • uczestniczy w procesach równowagi kwasowo-zasadowej,
  • wchodzi w skład soku trzustkowego i jelitowego.
Zobacz film: "Czego nie powinniśmy jeść przy nadciśnieniu?"

Sód jest składnikiem soli kuchennej, występuje też naturalnie w pożywieniu, a i jest dodawana do wielu produktów spożywczych. W związku z powszechnością stosowania soli ryzyko jego niedoborów praktycznie nie istnieje. Poważnym i realnym zagrożeniem jest jego nadmiar.

Choć sód jest ważny, spożywany w nadmiarze szkodzi. Nadmierne i długotrwałe spożycie soli prowadzi do zawału serca, niewydolności nerek, nadciśnienia tętniczego (nadmiar sodu w organizmie prowadzi do zatrzymywania wody, wzrostu objętości krwi i powstania nadciśnienia), udaru mózgu, kamicy nerkowej czy raka żołądka, a nawet otyłości(duże spożycie sodu prowadzi do zaburzenia metabolizmu tłuszczu).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Dzienne zapotrzebowanie na sód jest zależne od wieku, aktywności fizycznej i temperatury otoczenia. Maksymalna ilość soli w diecie zalecana przez WHO wynosi do 5 g dziennie (jedna łyżeczka dziennie), w praktyce jednak jej spożycie jest dużo większe.

Można powiedzieć, że dieta niskosodowa, polegająca na ograniczanie sodu w diecie, jest dobra i wskazana niemal dla każdego. Wskazaniem do jej stosowania są w szczególności różne choroby, takie jak nadciśnienie tętnicze oraz inne zaburzenia pracy układu krążenia, schorzenia nerek, marskości wątroby z wodobrzuszem, obrzęki ciała w ciąży lub pojawiające się z przyczyn hormonalnych.

2. Zasady diety niskosodowej

Istotą diety niskodosowej jest ograniczenie podaży soli. Jednak niedosalanie potraw to za mało. Specjaliści podkreślają, że:

  • 15 procent pochodzi z dosalania potraw,
  • 10 procent spożywanego sodu znajduje się naturalnie w żywności nieprzetworzonej,
  • 75 procent sodu pochodzi z produktów przetworzonych.

Istnieje kilka wariantów diety niskosodowej. Najczęściej polega ona na ograniczeniu sodu w posiłkach do ilości poniżej 2 g dziennie. Jednak im bardziej zaawansowane stany chorobowe i gorszy stan zdrowia, tym w diecie powinno być mniej soli.

Jakie są główne założenia diety niskosodowej? Osoby, które ją stosują muszą pamiętać, by:

  • wykluczyć z jadłospisu bądź ograniczać żywność przetworzoną zawierającą sól i konserwanty z sodem w składzie,
  • sprawdzać zawartość sodu w różnych produktach oraz napojach i wybierać te najbardziej ubogie w sól,
  • zrezygnować z dosalania potraw podczas gotowania. Można ją zastępować takimi przyprawami jak czubryca, lubczyk, estragon, natka pietruszki, cząber, tymianek, oregano.

3. Produkty niedozwolone i niezalecane

Podczas stosowania diety niskosodowej należy zrezygnować z takich produktów jak:

  • sól: kuchenna, morska, himalajska, sól w mieszankach przypraw. Dla podkreślenia smaku warto sięgać po czosnek, zioła, ocet, cytrynę,
  • dania w proszku, sosy, zupy instant, fast-food,
  • warzywa konserwowe,
  • gotowe mieszanki przypraw,
  • kostki rosołowe,
  • słone przekąski: paluszki, orzeszki, krakersy, chipsy,
  • białe pszenne pieczywo,
  • wędliny, kiełbasy, konserwy mięsne,
  • ryby wędzone, konserwy rybne,
  • sery: żółte i topione,
  • kiszona kapusta i ogórki,
  • zupy zagęszczone, zupy zaprawiane śmietaną,
  • mocna kawa, mocna herbata, mocne kakao,
  • napoje alkoholowe,
  • produkty zawierające konserwanty, takie jak choćby glutaminian sodu, benzoesan sodu, cytrynian sodu czy wodorowęglan sodu.

Należy również unikać smażenia w głębokim tłuszczu i w panierkach, wybierać potrawy gotowane, gotowane na parze, duszone bez obsmażania i pieczone. Codzienna dieta powinna zawierać od 3 do 5 posiłków dziennie

4. Produkty zalecane w diecie niskosodowej

Dieta niskosodowa opiera się na produktach świeżych i nieprzetworzonych, niedosalanych. Oznacza to, że w diecie powinny się znaleźć:

  • świeże warzywa i owoce,
  • pieczywo o niskiej zawartości sodu,
  • chude mięsa, domowe wędliny,
  • ryby, szczególnie tłuste ryby morskie,
  • produkty pełnoziarniste: kasze, makaron razowy, brązowy ryż, płatki zbożowe,
  • chudy nabiał twaróg, jogurt, maślanka, kefir,
  • oleje roślinne.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze