Hawajska czarna sól – właściwości i zastosowanie
Te czarne, aromatyczne drobinki stanowią idealny dodatek do grillowanych potraw mięsnych. Czarna sól, bo o niej mowa, powstaje na najmniej zaludnionej wyspie Hawajów. Dzięki specjalnej metodzie produkcji w jej składzie znajdziemy wiele cennych składników mineralnych bardzo korzystnych dla naszego zdrowia.
1. Hawajska sól
Sól dla mieszkańców Hawajów jest jednym ze składników potrzebnych do osiągnięcia wewnętrznej harmonii. To od wieków symbol połączenia z naturalnym środowiskiem.
Nie bez znaczenia są również barwy znanych wszystkim soli. Kolor czerwony oznacza wolność, zielony – bujną roślinność, biały – wodę, a czarny – wulkaniczne pochodzenie.
2. Powstawanie hawajskiej soli
Czarna sól powstaje na hawajskiej wyspie Molokai znajdującej się na Oceanie Spokojnym.
Proces jej pozyskiwania rozpoczyna się filtrowaniem wody. Następnie przelewa się ją do specjalnych mis wytworzonych ze skały wulkanicznej i poddaje działaniu promieni słonecznych, by odparowała. Dzięki temu powstała sól miesza się ze składnikami mineralnymi, np. z wapniem czy magnezem.
Wysokiej czystości węgiel aktywny pozyskiwany z miejscowej lawy wulkanicznej jest znany wszystkim bliżej w postaci suplementu diety.
3. Właściwości hawajskiej czarnej soli
Hawajska czarna sól wykazuje działanie antytoksyczne - usuwa z organizmu wszelkiego rodzaju substancje szkodliwe i zbędne produkty przemiany materii. Jest silnym przeciwutleniaczem hamującym rozwój szkodliwych wolnych rodników. Leczy także choroby układu pokarmowego, takie jak wzdęcia czy bóle brzucha.
Ze względu na zawartość magnezu, hawajska czarna sól polecana jest osobom zmagającym się z podwyższonym ciśnieniem krwi i chorym na serce. Warto wspomnieć, że pierwiastek ten wzmacnia także układ kostny oraz przynosi ukojenie w sytuacjach silnego stresu.
W składzie soli hawajskiej znajdziemy również wapń - składnik mineralny odpowiedzialny za prawidłowy rozwój kości i zębów. Właśnie dlatego ten rodzaj soli powinien być szczególnie używany przez osoby znajdujące się w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia osteoporozy.
Charakterystycznym składnikiem hawajskiej czarnej soli jest też aktywny węgiel, który działa antybakteryjnie oraz przeciwdziała bólom brzucha.
4. Zastosowanie czarnej soli
Czarna hawajska sól stosowana regularnie, ale z umiarem, łagodnie oczyści organizm z toksyn. Kupimy ją w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Za opakowanie o wadze 100 gram zapłacimy ok. 20 zł.
Ze względu na swój mocny aromat stosowana jest w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Jest gorzka, z wyczuwalnym zapachem wędzonki i lekkim zapachem siarki.
Idealna do dań rybnych czy do grillowanych mięs i drobiu. Pasuje również do kawioru, warzyw, sałatek, ale i do sushi. Jej czarne kryształki sprawdzają się również jako dekoracja.