5 z 8Piątek
Śniadanie: 250 ml zupy jarzynowej z makaronem (5 łyżek makaronu lub klusek w formie muszelek, świderków).
Drugie śniadanie: 3 ciastka korzenne lub pierniczki, jabłko.
Obiad: pulpeciki rybne w sosie jarzynowym z ryżem i brokułami (z tego przepisu wychodzi ok. 14 klopsów wielkości średniej mandarynki – jedna porcja to 4 sztuki).
Przepis:
- 75 dkg filetów rybnych bez skóry (waga netto), może być mintaj, dorsz;
- 25 dkg ugotowanych ziemniaków;
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki;
- 3 lekko kopiaste łyżki tartej bułki;
- 2 łyżki kaszki manny suchej;
- 1 jajko;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego;
- sól i pieprz;
- olej do smażenia;
- bułka tarta do obtoczenia.
Wykonanie: jeżeli ryby mamy mrożone, to po rozmrożeniu pokroić je na drobniejsze kawałki i mocno odcisnąć na sicie z wody. Ziemniaki ugotować i dobrze rozgnieść. Mięso ryby zmielić i dodać do niego ostudzone ziemniaki, mąkę, bułkę tartą, kaszę, jogurt, jajko i wyrobić, przyprawiając solą i pieprzem. Klopsy są bardzo miękkie, ale jest to ryba, więc nie mogą być tak zwarte, jak z mięsa. Kulki kształtować, maczając dłonie w wodzie i ręką obsypywać bułką tartą. Rozgrzać na patelni 2 cm oleju i smażyć klopsiki na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron, delikatnie obracając. Wcześniej przygotować sos.
Sos:
- średnia marchewka;
- mały kawałek pora (mogą być 2 ząbki czosnku);
- 1 łyżka natki pietruszki;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego;
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli;
- pieprz i sól;
- 1/2 litra wody;
- do zagęszczenia: 1/2 szklanki mleka rozmieszanego z 1,5 płaskiej łyżki mąki, olej.
Na 1 łyżce oleju podsmażyć startą marchewkę i pokrojony drobno por. Wlać wodę, jogurt i rozmieszać. Gdy się zagotuje, doprawić solą i pieprzem i zagęścić mlekiem z mąką. Dodać posiekaną pietruszkę. Usmażone klopsiki najlepiej polać sosem lub na chwilę je do niego włożyć i podać ze 100 g ryżu i 4 różyczkami brokuła.
Kolacja: bułka grahamka lub kanapka z pieczywa razowego, serek grani śmietankowy, 3 łyżeczki ulubionych kiełków.