4 z 8Czwartek
Śniadanie: 250 ml żurku z ziemniakami i 1 gotowane jajko na twardo.
Drugie śniadanie: muffina czekoladowa, mango.
Obiad: ryba z bananami (przepis dla 2 osób; dla jednej – połowa tej porcji).
Przepis:
- 1 banan;
- 2 filety rybne;
- 125 g ryżu;
- 100 ml śmietany kremówki;
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie);
- 1/2 łyżeczki pieprzu;
- masło;
- oliwa;
- sól.
Wykonanie: ryż ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać trochę masła z oliwą i obsmażyć osolone filety rybne po obu stronach (ok. 3 minuty z każdej strony). Obsmażoną rybę przełożyć na talerz. Na patelnię wlać śmietanę, dodać pieprz i rum. Sos zagotować i odstawić. Banana pokroić w plasterki i krótko podsmażyć na maśle. Na talerz z rybą nałożyć ugotowany ryż, na rybę polać przygotowany sos, ozdobić plasterkami podsmażonych bananów.
Kolacja: bułka grahamka, plaster wędliny, pół łyżeczki kiełków (lucerna, brokuły), pomidor.