5 z 9Czwartek
Śniadanie: zupa "egzotyczna" – porcja ok. 300 ml
Składniki:
- 200 ml bulionu warzywnego,
- szczypta curry,
- 2 cm imbiru,
- 1 marchew,
- olej do smażenia,
- sok z cytryny lub pomarańczy,
- śmietana do zupy (9 proc. lub 12 proc.),
- ziemniaki.
Przygotowanie: marchew oraz ziemniaki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na olej wrzuć starte warzywa. Po krótkim podsmażeniu zalej bulionem i gotuj do 25 minut. Po ugotowaniu warzyw całość zmiksuj na gładki krem, dodaje przyprawy oraz śmietanę i sok, najpierw w mniejszych ilościach niż w przepisie, aby móc spróbować i sprawdzić, czy ostry smak przypraw równoważy się ze śmietaną. Do zupy idealnie pasują grzanki lub groszek ptysiowy, można dodać parę płatków migdałów.
Drugie śniadanie: 3 ciastka owsiane (opcjonalnie może być drożdżówka, jabłko).
Obiad: 70 g kurczaka w cieście, 100 g ryżu brązowego na sypko w curry, 5 łyżek surówki z kapusty pekińskiej.
Przepis na kurczaka w cieście
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, tymianek, kurkuma, majeranek,
- pół szklanki mąki,
- 100 ml mleka,
- jajko,
- olej.
Przygotowanie: przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp pół szklanki mąki, 100 ml mleka, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gęstsze niż na naleśniki. Pierś z kurczaka pokrój w paseczki ok. 4 cm. Wsyp do ciasta naleśnikowego. Całość wymieszaj. Kawałki piersi wrzuć na gorący i głęboki olej. Smaż, aż kawałeczki będą zarumienione.
Kolacja: grahamka, plaster wędliny, pół ogórka zielonego.