4 z 9Środa
Śniadanie: barszczyk z warzywami – porcja 250-300 ml (można zrobić z tej zupy też zupę krem, wystarczy zmiksować).
Składniki:
- 4 buraczki,
- 150 g fasolki szparagowej,
- łyżeczka koperku,
- 1 marchewka,
- łyżka pokrojonej natki pietruszki,
- 100 g różyczek brokuła (4 różyczki),
- sól, pieprz do smaku,
- majeranek.
Przygotowanie: do wrzątku wrzuć obrane buraki. Gotuj 15 minut. Przygotuj pozostałe warzywa i dodaj je do zupy. Gotuj wszystko ok. 15 minut (gotowane dłużej niż 20 min. tracą wartości odżywcze). Przypraw do smaku.
Drugie śniadanie: banan, jogurt naturalny kozi (pilos – mały).
Obiad: 100 g fileta z morszczuka w ziołach, 80 g kaszy gryczanej, sos koperkowy, 5 łyżek fasolki szparagowej (zostanie z barszczyku).
Kolacja: grahamka z serkiem wiejskim ze szczypiorkiem, papryka.