7 z 9Sobota
Śniadanie: zupa cygańska – porcja ok. 300 ml.
Składniki:
- 1,5 l wywaru drobiowego,
- 2 duże papryki,
- 15 dag wędzonej kiełbaski,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżka oleju,
- 5 ziemniaków,
- sól, pieprz,
- 2 listki laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- 3-4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego.
Przygotowanie: czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chili rozkroić, usunąć nasionka i pokroić w małą kostkę. Kiełbaskę pokroić w kostkę lub paseczki, podsmażyć na rozgrzanej patelni. Kiedy wytopi się tłuszcz, wlać olej, dodać czosnek i papryczkę chili. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w dużą kostkę paprykę, wlać 1/3 szklanki wywaru, przykryć i dusić, aż papryka zmięknie. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Zawartość patelni przełożyć do garnka z gorącym wywarem drobiowym, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liście laurowe oraz ziemniaki. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym momencie dodać przecier pomidorowy oraz majeranek. Doprawić do smaku solą, słodką i ostrą papryką. Doprowadzić do zagotowania.
Drugie śniadanie: pół melona żółtego.
Obiad: 3 klopsiki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym, 80 g kaszy pęczak (po ugotowaniu), 6 łyżek marchewki z groszkiem.
Kolacja: grahamka, plaster sera żółtego, sałatka z pomidora i ogórka kwaszonego z łyżeczką ulubionych kiełków, można dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego.