8 z 9Niedziela
Śniadanie: 450 ml zupy ogórkowej z makaronem.
Przygotowanie: pęczek włoszczyzny zalać 350 ml wody, dodać 50 g przecieru z ogórków. Przyprawić solą, majerankiem i pieprzem wg smaku.
Drugie śniadanie: jabłko, gruszka, brzoskwinia (można pokroić i posypać cynamonem, dodać plaster startego imbiru i zrobić sałatkę, ale można też zjeść każde osobno).
Obiad: 2 ziemniaki, 4 kotlety z fasoli polane sosem koperkowym.
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanej i zmielonej fasoli Jaś,
- 3 jajka,
- bułka tarta (kasza manna),
- sklarowane masło,
- sól, pieprz, majeranek.
Przygotowanie: do fasoli dodać 2 jajka, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdy ciasto jest za luźne, dodać trochę bułki tartej lub kaszy manny. Uformować kotleciki, panierować je w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażyć na złoto na oleju rzepakowym. Wyjdzie spora liczba kotletów. Można zrobić też z połowy porcji lub już przyrządzone zamrozić. Podać z gotowaną marchewką z 5 łyżkami groszku.
Kolacja: grahamka, pół jajka na twardo, łyżeczka pasty rybnej, 3 ogórki korniszony lub kiszone.