Dieta Okinawa zmniejsza ryzyko rozwoju demencji. Sprawdź, co warto jeść
1 z 7Dieta Okinawa zmniejsza ryzyko rozwoju demencji
Japońska Okinawa słynie z długowiecznych i cieszących się zdrowiem mieszkańców. Europejczycy starają się już od lat przenieść na stary kontynent sposób odżywiania mieszkańców tej pacyficznej wyspy. Niska kaloryczność potraw, mało tłuszczów i wysoka zawartość antyoksydantów w posiłkach, w połączeniu z niespiesznym trybem życia i aktywnością fizyczną, gwarantują prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i układu pokarmowego, zmniejszoną zapadalność na nowotwory, pozwalają zachować sprawny umysł i dobry nastrój.
Szukając odpowiedzi na pytanie, gdzie tkwi sekret długowieczności i wyśmienitej formy mieszkańców Okinawy, zauważono, że dieta okinawska może również zapobiegać demencji. Zobacz naszą galerię i dowiedz się, co jeść, a czego unikać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też:Jeden szczegół na skórze może zdradzić, czy twoja tarczyca jest zdrowa