2 z 6Warzywa i owoce
Odpowiednia dieta powinna zmniejszać stres oksydacyjny, który jest jednym ze skutków wdychania zanieczyszczonego powietrza. Właśnie dlatego wybierane przez nas produkty powinny być bogate w antyoksydanty. Znajdziemy je w wielu łatwo dostępnych warzywach.
Są to np. kapusta, cebula, brokuł, seler, czosnek, chrzan oraz rośliny strączkowe. W walce ze smogiem pomogą także owoce, m.in. maliny, jeżyny, czarne jagody, borówki amerykańskie, aronia i winogrona.
Warto pamiętać, że w naszej codziennej diecie powinno znaleźć się pięć porcji warzyw i owoców. - Stres oksydacyjny doskonale minimalizują witaminy C i E – silne przeciwutleniacze. Warto jeść awokado, którego 100g zaspokaja 10 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Podobnie działa również szpinak i oliwa z oliwek. Witaminę C znajdziemy m.in. w papryce, brukselce, kalarepie, natce pietruszki i cytrusach – dodaje ekspertka.