3 z 6Soja, ryby i olej lniany
Do diety warto włączyć także produkty sojowe, takie jak: surowe ziarna, miso, sos sojowy, tofu czy mleko sojowe. Soja jest bogactwem flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami.
– Wzbogaćmy dietę w kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę D. W menu powinny znaleźć się także ryby i to przynajmniej trzy razy w tygodniu. Warto spożywać również tłuszcze roślinne, np. olej lniany czy oliwę z oliwek – koniecznie tłoczone na zimno – wymienia dietetyk.
W przypadku astmy, która może być przykrą konsekwencją nadmiernej i długotrwałej ekspozycji na zanieczyszczenie powietrza, pomocne mogą być także witaminy: A, C, E, flawony i flawonoidy, magnez, selen, miedź oraz cynk.
– Dla osób cierpiących na astmę niekorzystne będą kwasy trans i omega-6, które mogą powodować wzrost stanu zapalnego oraz sód nasilający skurcze mięśni gładkich – dodaje dla WP abcZdrowie Agata Stróżyk, dietetyk kliniczny.