Dieta weekendowa
Dieta weekendowa jest to dobry pomysł na skuteczne odchudzanie dla osób, które w ciągu tygodnia w nawale obowiązków nie zwracają uwagi na to, co jedzą, gdzie i kiedy. Może w ciągu tych dwóch dni – a właściwie dwóch i pół, bo dieta odchudzająca rozpoczyna się w piątek po południu – znajdzie się trochę czasu na przygotowanie posiłków ze świeżych produktów i zadbanie o siebie. Zdrowa dieta weekendowa opiera się na produktach roślinnych, m.in. owocach i warzywach.
1. Zasady diety weekendowej
Oto kilka zasad zdrowej diety weekendowej:
- Nie należy zmieniać wszystkiego radykalnie i od zaraz. Jeżeli nie można żyć bez słodyczy, nie trzeba ich sobie odmawiać z dnia na dzień, tylko konsekwentnie zmniejszać ich ilość.
- Posiłki warto przygotowywać samemu, unikać produktów przetworzonych i gotowych od razu do spożycia (np. zupki chińskie).
- Nie jeść w biegu, nie śpieszyć się – posiłek powinien być spokojnym „rytuałem” (najlepiej spożywać go na siedząco).
- Nie należy łączyć jedzenia z innymi czynnościami – gdy ogląda się telewizję lub czyta przy posiłku, zjada się więcej!
- Nie warto przeliczać każdego posiłku na kalorie. Lepiej narysować na kartce 2 ramki – w jednej umieścić to, co można jeść, a w drugiej czego unikać.
- Jeść zawsze o tych samych porach (nawet przy nieregularnym czasie pracy – najważniejsza jest systematyczność, która ureguluje przemianę materii).
- Nie jeść wieczorami, chyba że jest to romantyczna kolacja we dwoje, wesele, sylwester.
- Należy zrobić porządki w szafce ze smakołykami, zlikwidować ją całkowicie lub zostawić dwie paczki ciasteczek na wypadek wizyty niespodziewanych gości.
- Zawsze warto mieć przy sobie coś do jedzenia (najlepiej owoce i warzywa, np. jabłko, banan, brzoskwinia) – uniknie się wtedy napadów głodu i wymiatania lodówki – to podstawowa zasada w diecie cud.
Czytaj więcej
2. Jadłospis w diecie weekendowej
Piątek
- Podwieczorek: koktajl. Zmiksować szklankę malin ze szklanką maślanki, przyprawić sokiem z cytryny i szczyptą pieprzu cayenne.
- Kolacja: pieczone ziemniaki z serem. Rozgnieść widelcem 4 łyżki chudego twarogu ze szczypiorkiem, dodać soli i pieprzu, umyte ziemniaki owinąć w folię aluminiową (każdy osobno), upiec, naciąć wierzch, nałożyć twaróg.
- Przed snem: napój – szklanka maślanki z dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej.
Sobota
- Po przebudzeniu: napój – do szklanki wody mineralnej dodać 3 łyżki jabłkowego octu winnego.
- Śniadanie: muesli. 3 łyżki muesli zmieszać z łyżką płatków owsianych i kukurydzianych, szklanką malin, pokrojonym plastrem ananasa, kiwi i kubkiem jogurtu.
- Drugie śniadanie: koktajl. Zmiksować szklankę maślanki ze szklanką truskawek i sokiem z połówki cytryny.
- Obiad: sznycel z sałatą. 15 dag cielęciny oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, usmażyć bez tłuszczu, zjeść z sałatą i z sosem winegret.
- Podwieczorek: napój – zmiksować szklankę soku pomidorowego z posiekaną czerwoną cebulką i ząbkiem czosnku.
- Kolacja: sałatka z łososia. 50 g wędzonego łososia zmieszać z połówką jajka ugotowanego na twardo i 2 łyżkami ryżu oraz świeżymi liśćmi kolendry.
- Przed snem: sałatka. Pokroić pół grejpfruta, dodać sok z 1/2 cytryny i pieprz cayenne.
Niedziela
- Po przebudzeniu: napój – 1 szklanka soku z warzyw (selera, marchwi, buraka) z natką pietruszki.
- Śniadanie: Twarożek z cebulką. 10 dag chudego twarogu wymieszać z 2 łyżkami śmietanki 12 proc., posiekaną czerwoną cebulą, startym jabłkiem, przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem, posypać bazylią, zjeść z 2 kromkami pełnoziarnistego chleba.
- Drugie śniadanie: napój – 2 łyżki zielonej herbaty zalać 1,5 szklanki gorącej wody, po 4 min dodać 1/2 łyżeczki imbiru, sok z pomarańczy, cytryny i pieprz cayenne.
- Obiad: ryba w sosie pomidorowym. Ugotować włoszczyznę, wyjąć warzywa, do wywaru włożyć filet z dorsza (20 dag). Ugotować, skropić sokiem z cytryny, podać z sosem pomidorowym, plasterkami cytryny i 2 kromkami chrupkiego pełnoziarnistego pieczywa.
- Podwieczorek: ****koktajl ananasowy – zmiksować plaster ananasa, sok z 1/2 cytryny, 5 listków bazylii i 0,1 l wody mineralnej.
- Kolacja: surówka. Zetrzeć na tarce 2 marchewki, 15 dag selera, dodać pokrojoną paprykę, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, skropić oliwą, posypać ziołami.
- Przed snem: truskawki z serem. Pokroić 5 truskawek i 1/2 sera camembert, dodać bazylię, oprószyć pieprzem, polać sokiem z 1/2 pomarańczy.
Można pić: mineralną wodę niegazowaną, herbatkę ziołową lub owocową bez cukru, sok z warzyw połączony z wodą w proporcji 1:1.
Zdrowa dieta weekendowa pomaga oczyścić organizm z toksyn, dostarczając mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych i minerałów. Jednak nie jest to dieta dla osób z poważną nadwagą, gdyż takie osoby wymagają długotrwałego procesu odchudzania.