Dieta z mrożonki
Chcesz schudnąć w okresie jesienno-zimowym, kiedy świeże owoce i warzywa nie są łatwo dostępne? Nie martw się, możesz skorzystać z diety z mrożonek. Dieta odchudzająca, której podstawą są mrożone warzywa i owoce, jest bardzo prosta do przygotowania, tania i – co najważniejsze – zdrowa, bo wartość odżywcza mrożonych warzyw i owoców jest zbliżona do świeżych. Dieta z mrożonki z łatwością pomoże ci zrzucić kilka zbędnych kilogramów, a przy tym przygotowanie posiłków nie zajmie ci zbyt wiele czasu.
Czytaj więcej
1. Wartość odżywcza mrożonych warzyw i owoców
Dieta z mrożonek jest naprawdę smaczna i zdrowa, ponieważ zawiera niezbędne witaminy i sole mineralne. Jesienią, zimą czy wczesną wiosną, gdy świeże owoce i warzywa nie są tak łatwo dostępne, a te obecne na rynku straciły już wiele składników odżywczych, z powodzeniem możesz zjadać mrożonki. Warzywa i owoce podczas mrożenia nie tracą witamin i soli mineralnych. Są to zdrowe produkty, a przygotowanie z nich obiadu zajmuje dosłownie chwilę – wystarczy je wrzucić do garnka lub na patelnię, podgrzać i gotowe.
Oto kilka prostych zasad, które powiedzą ci, jakie produkty powinnaś rozmrozić przed przygotowaniem, a jakie możesz od razu po wyjęciu z zamrażalnika wrzucić na patelnię lub do wody:
- filetów rybnych i mrożonych warzyw przed smażeniem lub gotowaniem nie trzeba rozmrażać,
- owoce należy rozmrażać przez 3 godziny przed jedzeniem w pokojowej temperaturze lub przez 6 godzin w lodówce, a później w temperaturze pokojowej przez godzinę,
- mięso należy rozmrozić tuż przed przyrządzeniem,
- gotowe dania możesz przyrządzać bez ich rozmrażania.
2. Jadłospis dla diety z mrożonek
Poniżej przedstawiamy jadłospis na tydzień. Taka optymalna dieta dostarczy ci około 1000 kcal dziennie, zawiera mrożone warzywa i owoce. Pamiętaj, by każdego dnia zjadać pięć posiłków, co uchroni cię przed atakami głodu i utrzyma stężenie glukozy we krwi na stałym poziomie. Jest to bardzo zdrowa dieta, która dzięki dużej ilości owoców i warzyw dostarczy twojemu organizmowi niezbędne witaminy i minerały oraz błonnik. Jak wiadomo, błonnik w diecie jest niezbędny, gdyż zapobiega zaparciom.
Dzień 1
- Śniadanie: kawa z mlekiem, 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych malin.
- Drugie śniadanie: sok z marchwi, pół grahamki z twarogiem, sałatą i pomidorem.
- Obiad: gotowany ziemniak, duszona pierś z kurczaka, gotowana fasolka i kalafior (1/4 opakowania).
- Podwieczorek: naturalny jogurt z mrożonymi jagodami.
- Kolacja: pół szklanki ryżu z połową opakowania mieszanki warzywnej.
Dzień 2
- Śniadanie: 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych truskawek.
- Drugie śniadanie: sok z jabłek i marchwi, pół grahamki z wędliną drobiową, sałatą i czerwoną papryką.
- Obiad: 2 ziemniaki, mrożony morszczuk z ziołami, marchewka z groszkiem z mrożonki.
- Podwieczorek: koktajl z mrożonymi malinami i bananem.
- Kolacja: szklanka makaronu z mrożonymi warzywami.
Dzień 3
- Śniadanie: kawa z mlekiem, 2 kromki chleba, ser żółty, pomidor oraz biała rzodkiew.
- Drugie śniadanie: pół grahamki z twarogiem, sałatą, szynką i ogórkiem zielonym, sok z czarnej porzeczki.
- Obiad: pół opakowania mrożonych brokułów i 1/4 mrożonej kukurydzy, 15 dag mrożonych uszek lub tortellini.
- Podwieczorek: jogurt naturalny z mrożonymi jagodami.
- Kolacja: pół szklanki ryżu z połową opakowania mieszanki warzywnej.
Dzień 4
- Śniadanie: kawa z mlekiem, 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych malin.
- Drugie śniadanie: koktajl z mrożonych jagód i malin.
- Obiad: 12 dag mrożonej ryby, pół opakowania mieszanki warzywnej.
- Podwieczorek: mus z mrożonych owoców (truskawki, czarne porzeczki).
- Kolacja: mrożone cannelloni ze szpinakiem.
Dzień 5
- Śniadanie: kawa z mlekiem, 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych czarnych porzeczek.
- Drugie śniadanie: pół grahamki z twarogiem, sałatą, szynką i pomidorem, sok pomarańczowy.
- Obiad: zupa z połowy opakowania mieszanki warzywnej i piersi z kurczaka.
- Podwieczorek: jogurt naturalny z mrożonymi truskawkami.
- Kolacja: sałatka z gotowanych warzyw – żółtej fasolki szparagowej, marchewki i ryżu.
Dzień 6
- Śniadanie: herbata miętowa, 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych czarnych jagód.
- Drugie śniadanie: sok jabłkowy, pół grahamki z twarogiem, sałatą, szynką, czerwoną papryką.
- Obiad: połowa opakowania włoszczyzny z dwiema kostkami mrożonej ryby, ziemniak, zielony groszek.
- Podwieczorek: kefir z mrożonymi malinami.
- Kolacja: duszone, mrożone warzywa z pieczarkami oraz kaszą gryczaną.
Dzień 7
- Śniadanie: kawa z mlekiem, 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych truskawek.
- Drugie śniadanie: sok marchewkowy, pół grahamki z twarogiem, sałatą, szynką, ogórkiem zielonym, posypanej natką pietruszki.
- Obiad: pierś z kurczaka z mrożonymi warzywami.
- Podwieczorek: maślanka z łyżką kiełków słonecznika oraz z mrożonymi truskawkami.
- Kolacja: sałatka z mrożonych warzyw.
Jeśli zostaną zachowane warunki przechowywania warzyw i owoców, to nie musisz się martwić o ich wartość odżywczą.