Warunki przechowywania warzyw

Warzywa stanowią najcenniejsze źródło witamin i składników mineralnych. Są ważnym składnikiem zdrowej diety i podstawą racjonalnego sposobu odżywiania. Aby zachowywać prozdrowotne właściwości warzyw, konieczne jest przechowywanie ich w odpowiednich warunkach. Warzywa zimą mogą być prawie tak smaczne i zdrowe jak latem, ale należy je mrozić, konserwować lub przechowywać w odpowiednich warunkach. Sposoby przechowywania warzyw są różne i nie ma uniwersalnych zasad przechowywania dla wszystkich jarzyn.

Warunki przechowywania warzywWarunki przechowywania warzyw

Właściwości warzyw

Warto przypomnieć, jakie właściwości mają warzywa i dlaczego warto je jeść. Warzywa zawierają:

  • białko – zielony groszek, bób, kukurydza, brukselka.
  • skrobię – kukurydza, zielony groszek, bób, korzeń pietruszki, seler.
  • beta-karoten – marchewka, warzywa liściaste, dynia, kabaczek, brokuły.
  • witaminę C – warzywa kapustne, papryka, chrzan, natka pietruszki, szpinak.
  • witaminę E – dynia, brukselka, biała kapusta, szpinak, natka pietruszki.
  • Jedzenie warzyw zawierających witaminy antyoksydacyjne A, C, E chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Warzywa są bogate również w: kwas foliowy, witaminę P, witaminę K, witaminę E. Do składników mineralnych, które znajdują się w warzywach, należą: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas. Składniki mineralne utrzymują równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Warzywa są również doskonałe do walki z otyłością czy różnego typu infekcjami. Składniki zawarte w warzywach doskonale chronią nasze serce i układ krążenia. Są również bakterio- i grzybobójcze.

Warzywa zimą

Wiadomo, że warzywa, które pochodzą z przydomowego ogródka są najsmaczniejsze i najzdrowsze. W zimie dostępne warzywa nie mają już tylu witamin i składników mineralnych. W czasie przechowywania warzyw w piwnicy zachodzi proces rozkładu cukrów złożonych na cukry proste. Ponadto po kilku miesiącach przechowywania ich w piwnicy tracą wodę, co powoduje, że są mniej jędrne i lżejsze. Również witamina C ulega rozkładowi. Długi okres przechowywania sprawia, że są narażone na atak drobnoustrojów i grzybów. Co zrobić, aby warzywa zachowały świeżość? Jeżeli chcemy, aby nasze warzywa były długo świeże, musimy przechowywać je w odpowiedniej temperaturze i wilgotności.

Najlepiej, kiedy przechowujemy warzywa w niskiej temperaturze i optymalnej wilgotności. Dzięki temu uchronimy je przed wyschnięciem, więdnięciem, a także rozwojem pleśni i gniciem. Warzywa nie powinny być trzymane w foliowych, szczelnie zamkniętych opakowaniach, ponieważ takie przechowywanie warzyw spowoduje ich gnicie.

Przechowywanie warzyw

Warzywa powinny być przechowywane zimą w określony sposób. Niektóre mogą być przechowywane w spiżarni, inne muszą być mrożone. Zobacz, jak wygląda to w przypadku poszczególnych owoców.

  • w temperaturze ok. 1 stopnia C, przez 4-6 miesięcy mogą być przechowywane: buraki, cebula, czosnek, chrzan, marchewka, pietruszka, rzodkiewka, seler, por, kapusta biała, czerwona i włoska,
  • w temperaturze 10 stopni C, przez parę tygodni możemy przechowywać: kalarepę, kalafior, kapustę pekińską, cukinię, brukselkę, dynię, oberżynę, paprykę, niedojrzałe pomidory, seler naciowy,
  • w temperaturze 10-12 stopni C, mniej niż dwa tygodnie możemy przechowywać: zielony bób, cykorię, brokuły, fasolkę szparagową, ogórki,
  • przez 2-3 dni w temperaturze 12 stopni C, przechowujemy: zielony groszek, kukurydzę, dojrzałe pomidory, natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, sałatę, szczaw, szparagi, szpinak,
  • Warzywa kiszone – dzięki kiszeniu warzyw nadajemy im określone walory smakowe. Zapobiegniemy również rozwojowi drobnoustrojów. Kiszenie potraw i warzyw powoduje, że mogą być trzymane nawet przez kilka miesięcy.
  • Warzywa mrożone – nie tracą wartości odżywczych i są nadal cennym źródłem witamin. Przechowywanie żywności w zamrażalce jest coraz popularniejsze, dzięki czemu możemy zmniejszyć straty witamin, soli mineralnych i spożywać świeże jarzyny przez cały rok.
  • Warzywa w occie – ocet chroni warzywa przed psuciem oraz przed zmianą koloru. Ponadto nadaje warzywom charakterystyczny smak, ale niestety obniża zawartość witamin, a poszczegółne składniki odżywcze tracą swoją wartość.

Podczas przygotowania warzyw należy pamiętać o następujących zasadach:

  • Warzywa przed spożyciem należy myć szczotką pod bieżącą wodą.
  • Nie należy ich obierać grubo – najcenniejsze składniki znajdują się pod samą skórką.
  • Obierać należy za pomocą narzędzi ze stali nierdzewnej.
  • Nie moczyć.
  • Najlepiej gotować na parze.
  • Z dodatkiem mleka gotować: kalafior, brokuły, szparagi, kapustę białą.
  • Do surówki używać warzyw dopiero co obranych.
  • Wywary warzywne można użyć do przygotowywania zup i sosów.

Warzywa są zdrowe i smaczne. Dlatego pamiętajmy, aby znajdowały się na naszym talerzu codziennie.

 

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka