Dietetyczka ostrzega. Jeśli jelita cierpią, uważaj na te produkty
Szacuje się, że problem z zaparciami może mieć nawet 20-30 proc. społeczeństwa. Znacznie częściej zmagają się z nimi kobiety. Eksperci wskazują, że w dużej mierze może być to związane z nieodpowiednią dietą i brakiem aktywności fizycznej. Znana dietetyczka wyjaśnia, jakie produkty powinny wyeliminować z diety osoby, które mają problemy z wypróżnianiem.
1. Leczenie dietą i ruchem
Wielu pacjentów na każdą przypadłość łyka garściami różnego rodzaju leki i suplementy. Tymczasem specjaliści wskazują, że bardzo często przyczyną dolegliwości jest po prostu nieodpowiedni styl życia: ciężkostrawna dieta uboga w błonnik, duża ilość przetworzonej żywności, nieregularne spożywanie posiłków, brak ruchu czy niedobory snu.
Lekarze przekonują, że w wielu przypadkach wystarczyłaby zmiana złych nawyków, by wyeliminować wiele zdrowotnych problemów i zapobiec rozwojowi poważnych schorzeń. Problem w tym, że pacjenci nie zawsze mają świadomość, że sami sobie szkodzą, a dodatkowo bardzo ciężko jest im zmienić przyzwyczajenia i schematy działań utrwalone przez lata, dlatego tak wielu woli sięgnąć po pigułki, nie biorąc pod uwagę ich skutków ubocznych.
2. Przyczyny zaparć
Dietetyk kliniczna dr Hanna Stolińska zwraca uwagę na problem zaparć. Często dodatkowo towarzyszą im bóle brzucha i wzdęcia.
Jakie mogą być przyczyny zaparć?
- Wypijanie zbyt małej ilości wody;
- Nieodpowiednia dieta;
- Brak ruchu;
- Stres;
- Podróże;
- Zmiany hormonalne;
- Ciąża;
- Podeszły wiek;
- Przyjmowane leki.
Dr Stolińska w nagraniu opublikowanym na Instagramie wymienia siedem produktów, które powinny wyeliminować z diety osoby, które mają problem z zaparciami:
- Jagody;
- Biały ryż;
- Banany;
- Masło orzechowe;
- Gotowana marchewka;
- Czerwone wino;
- Czekolada i kakao.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl