Dieta przy jaskrze - co jeść, a czego unikać?

Dieta przy jaskrze, czyli dieta wspomagająca leczenie jaskry, może mieć istotny wpływ na przebieg choroby. Odgrywa znacząca rolę zarówno w kontekście pogarszania się stanu zdrowia oczu, ale i zapobiegania rozwojowi schorzenia. Jakie produkty są dobre dla oczu w jaskrze? Których unikać?

Dieta przy jaskrze powinna obfitować m.in. w zielone warzywaDieta przy jaskrze powinna obfitować m.in. w zielone warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego dieta przy jaskrze jest ważna?

Dieta przy jaskrze, która jest chorobą oczu związaną z uszkodzeniem nerwu wzrokowego, często wiążąca się z podwyższonym ciśnieniem wewnątrzgałkowym, może mieć istotny wpływ na jej rozwój leczenie, także zapadalność i progresję choroby. Niemniej należy pamiętać, że zmiana sposobu żywienia u osób, u których rozpoznano jaskrę, to za mało. Podstawą leczenia są leki, laseroterapia lub zabiegi chirurgiczne.

Jaka jest rola diety w leczeniu jaskry? Okuliści twierdzą, że odpowiedni sposób żywienia wpływa na ciśnienie wewnątrzgałkowe i na kondycję oczu, co może znacząco wpłynąć na stan narządu wzroku, ale i zapobiegać rozwojowi jaskry.

Zalecana dieta dla osób z jaskrą – co jeść?

Składniki odżywcze wspomagające zdrowie oczu w diecie przy jaskrze to:

  • kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, sardynki). Rekomenduje się ich spożycie 3 razy w tygodniu. Kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą pomóc w redukcji stanu zapalnego w organizmie, zawierają również orzechy włoskie (i inne) oraz nasiona lnu czy chia. Badania wskazują, że spożywanie większej ilości kwasów Omega-3 zmniejsza ciśnienie w oku,
  • magnez, który może pomóc w regulacji ciśnienia krwi. Produkty bogate w magnez to banany czy migdały,
  • cynk, który pomaga w przyswajaniu witaminy A, która jest kluczowa dla dobrego widzenia. Doskonałym źródłem cynku są ostrygi, wołowina, fasola, orzechy nerkowca,
  • selen działający jako antyoksydant. Źródłem selenu są orzechy brazylijskie, tuńczyk, jaja,
  • przeciwutleniacze, które unieszkodliwiają wolne rodniki wywołujące stres oksydacyjny, a w konsekwencji wiele różnych chorób, w tym jaskrę. Dowiedziono, że związki o działaniu antyoksydacyjnym mają największy wpływ na rozwój, występowanie i przebieg choroby. Tym samym antyoksydanty mogą pomóc w ochronie komórek nerwu wzrokowego przed uszkodzeniem.

Istotną rolę w diecie odgrywają warzywa i owoce oraz oleje bogate w witaminę C i E, beta-karoten, flawonoidy, karotenoidy oraz witaminę A. Szczególnie korzystna dla zdrowia oczu jest luteina i zeaksantyna.

W diecie osób chorujących na jaskrę nie może zabraknąć takich produktów jak:

  • zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, zielony groszek),
  • kolorowe warzywa i owoce (papryka, jagody, marchew, pomidory, fasola, ogórki, seler, awokado, owoce cytrusowe, kukurydza),
  • orzechy i nasiona (migdały, nasiona słonecznika, różne gatunki orzechów),
  • herbata zielona i czarna.

Trzeba pamiętać o spożyciu tłuszczów, w obecności których wchłaniane są witaminy ADEK (dobrze jest do potrawy dodawać łyżeczkę oleju lnianego lub oliwy z oliwek).

Kluczowe jest również picie odpowiedniej ilości wody: regularnie, małymi łykami, przez cały dzień. To pomoże uniknąć nagłych zmian ciśnienia wewnątrzgałkowego. Złą praktyką jest picie dużych ilości płynów w krótkim czasie.

Suplementy diety wspierające terapię jaskry

W walce z jaskrą mogą pomóc suplementy diety, które zawierają takie substancje jak:

  • forskolina wyizolowana z korzenia pokrzywy indyjskiej, który obniża ciśnienie w oku. Dostępne są suplementy diety zawierające forskolinę razem z homotauryną, L-karnozyną oraz witaminami z grupy B,
  • melatonina, która chroni komórki nabłonka siatkówki przed stresem oksydacyjnym,
  • citikolina,
  • magnez z witaminą B6,
  • Gingko biloba (preparaty miłorzębu japońskiego).

Czego nie jeść przy jaskrze?

Badania sugerują, że wysokie spożycie kofeiny może zwiększać ciśnienie wewnątrzgałkowe, co jest czynnikiem ryzyka rozwoju jaskry. Z tego powodu należy ograniczyć spożycie kawy, napojów energetycznych i mocnej herbaty. To konieczne, by utrzymać odpowiednie ciśnienie w oku.

Ponieważ dieta zasobna w sól może prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, co z kolei może mieć wpływ na ciśnienie wewnątrzgałkowe, trzeba ograniczać jej spożycie (problemem jest nie tylko sól dodawana do domowych potraw, ale i żywności przetworzonej).

Bardzo ważne jest także ograniczenie tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie serca i naczyń krwionośnych, a także kondycję i funkcjonowanie narządu wzroku. Kluczowe jest ograniczenie spożycia fast foodów, smażonych potraw, słodyczy i produktów piekarniczych.

Ponieważ racjonalna dieta pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i stężenie glukozy we krwi, a i pomaga zmniejszyć znaczne ryzyko jaskry, osoby na nią cierpiące powinny także unikać spożywania produktów, które przyczyniają się do rozwoju zespołu metabolicznego, otyłości, zaburzeń ciśnienia krwi i cukrzycy (są czynnikami ryzyka jaskry pierwotnej otwartego kąta). To na przykład przetworzona żywność, produkty o wysokiej zawartości cukru, soli czy tłuszczów nasyconych i trans, produkty z wysokim indeksem glikemiczny (IG) i alkohol.

Do wzrostu ciśnienia krwi, co z kolei może wpływać na ciśnienie wewnątrzgałkowe, może prowadzić również otyłość. To dlatego ważne jest, by stosować dobrze zbilansowaną dietę, ale i dbać o regularną aktywność fizyczną.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka