W tym przypadku trzymaj się z daleka. Więcej szkody niż pożytku

Kiszonki, co do zasady, są elementem zdrowej diety wspierającej mikroflorę jelitową. Nie dla każdego będą one jednak odpowiednim wyborem żywieniowym. Jakie są przeciwwskazania do ich spożywania?

Kto powinien zrezygnować z kiszonek?Kto powinien zrezygnować z kiszonek?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kiszonki – probiotyczne bogactwo

Kapusta kiszona, ogórki kiszone czy kimchi są cenione za swoje właściwości probiotyczne.

Regularne włączanie kiszonek do diety może przyczynić się do zwiększenia różnorodności mikrobioty jelitowej, co ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. Warto jednak pamiętać, że skuteczność "diety probiotycznej" może różnić się w zależności od stanu i potrzeb organizmu.

Szczególną ostrożność podczas spożywania kiszonek powinny zachować osoby cierpiące na zespół nadmiernego wzrostu bakterii w jelitach (SIBO), dla których fermentowane produkty mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

Kiedy zrezygnować z kiszonek?

Zespół nadmiernego wzrostu bakterii w jelitach (SIBO) to stan, w którym dochodzi do nadmiernej kolonizacji bakterii w jelicie cienkim. W prostej linii prowadzi to do wzdęć, biegunek, bólu brzucha.

Osoby cierpiące na SIBO powinny podchodzić do kiszonek z dużą ostrożnością, gdyż probiotyki zawarte w tych produktach mogą nasilać objawy poprzez dalsze zwiększenie liczby bakterii w miejscu, gdzie ich nadmiar już występuje.

Jakie są alternatywy?

W przypadku osób z SIBO kluczowe jest znalezienie równowagi w diecie, która wspiera zdrowie jelit i nie nasila przy tym bolesnych objawów. Ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem gastrologiem lub dietetykiem, który pomoże opracować indywidualny plan żywieniowy.

Czasami zalecane jest tymczasowe ograniczenie spożywania produktów fermentowanych na rzecz innych źródeł probiotyków (np. suplementów), które mogą być lepiej dostosowane do potrzeb pacjenta.

Diagnoza SIBO

Rozpoznanie SIBO wymaga dokładnej diagnostyki, dlatego przy wystąpieniu objawów sugerujących nadmierny wzrost bakterii w jelitach (np. brzuch "jak balon" po spożyciu określonych pokarmów), niezbędne jest skonsultowanie się z lekarzem specjalistą. Wówczas możliwe jest przyjęcie odpowiedniego podejścia leczniczego i dietetycznego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka