Zwiększa ryzyko chorób płuc. Zwróć uwagę na ilość tego składnika

W czasopiśmie "Nutrients" opublikowano badanie naukowca z Chińskiej Akademii Nauk, który dokonał przeglądu najnowszych postępów w rozumieniu diety i składników żywności jako czynników przyczyniających się do etiologii alergii. Zhang Ping przeanalizował, jaki jadłospis zwiększa ryzyko wystąpienia alergii i wzmacnia jej przebieg. Zasugerował też rozwiązanie.

Jakie produkty zwiększają ryzyko alergii?Jakie produkty zwiększają ryzyko alergii?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Żywieniowe czynniki ryzyka alergii

Choroby alergiczne to grupa przewlekłych chorób zapalnych płuc, skóry i nabłonka nosa, które charakteryzują się nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną zależną od cytokin IgE i Th2 na eksponowane alergeny.

Chiński naukowiec na podstawie analizy dostępnych badań uznał, że dieta poprzez regulację homeostazy tkankowej i immunologicznej, odgrywa kluczową rolę w rozwoju i intensywności przebiegu chorób alergicznych.

Dietetyczne i żywieniowe czynniki ryzyka alergii to:

Nadmiar kalorii, duże spożycie białka i tłuszczów nasyconych lub brak błonnika pokarmowego i mikroelementów mogą uruchomić mechanizmy obronne układu odpornościowego i przygotować gospodarza na reakcje alergiczne.

Dlatego ograniczenie kalorii w połączeniu z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego i odpowiednim spożyciem makroskładników odżywczych jest niezbędne do utrzymania tolerancji immunologicznej na alergeny.

Dieta roślinna jest wzbogacona w mikroelementy i flawonoidy, które wiążą się z silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwalergicznym. W związku z tym badacz zasugerował, że szczególnie przydatna w leczeniu ciężkich alergii związanych z otyłością może być właśnie dieta roślinna.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka