Trwa ładowanie...

Dieta obfitująca w mięso może mieć związek ze stwardnieniem rozsianym. Nowe badanie

Diety obfitujące w mięso mogą mieć związek ze stwardnieniem rozsianym. Badania
Diety obfitujące w mięso mogą mieć związek ze stwardnieniem rozsianym. Badania (East News)

Badania przeprowadzone przez naukowców z University of Connecticut sugerują, że osoby, których dieta obfituje w mięso, mogą być bardziej narażone na zachorowanie na stwardnienie rozsiane (SM). SM to choroba autoimmunologiczna, polegająca na nieprawidłowym przekazywaniu impulsów nerwowych. Nie jest jasne, jakie są jej przyczyny, ale coraz więcej wskazuje na to, że znaczącą rolę mogą odgrywać bakterie jelitowe.

spis treści

1. Dieta a stwardnienie rozsiane

Aby dowiedzieć się więcej o wzajemnym oddziaływaniu diety, bakterii jelitowych, układu odpornościowego i SM, naukowcy przebadali 25 pacjentów ze stwardnieniem rozsianym i 24 osoby bez tej choroby.

- Znaleźliśmy wiele bakterii jelitowych, które mogą być związane ze stwardnieniem rozsianym i stopniem niepełnosprawności pacjentów z SM – powiedział autor badania dr Yanjiao Zhou, adiunkt medycyny w UConn Health School of Medicine w Farmington w stanie Connecticut.

Zobacz film: "Prof. Zajkowska o twindemii"

- Znaleźliśmy również zwiększoną liczbę markerów autoimmunologicznych i charakterystycznych metabolitów w SM. Najbardziej interesujące jest to, jak te systemy łączą się ze sobą i jaki wpływ ma na nie dieta – powiedział Zhou.

Według raportu opublikowanego w czasopiśmie "EBioMedicine" spożywanie większej ilości mięsa, niższy poziom niektórych bakterii w jelitach i większa liczba komórek odpornościowych we krwi były związane ze stwardnieniem rozsianym.

(East News)

2. Znaczenie bakterii jelitowych

Wyższe spożycie mięsa, które stwierdzono u pacjentów z SM, było związane z niższym poziomem Bacteroides thetaiotaomicron w jelitach – bakterii biorącej udział w trawieniu węglowodanów. Zdaniem naukowców zależności między bakteriami jelitowymi a układem odpornościowym mogą przyczyniać się do ataków autoimmunologicznych na układ nerwowy u pacjentów z SM.

Według autorki badania, dr Laury Piccio, profesor nadzwyczajnej neurologii na Uniwersytecie w Sydney, opisywane badanie jest pierwszym badaniem "wykorzystującym zintegrowane podejście do analizy wzajemnych zależności między dietą, mikrobiomem jelitowym, układem odpornościowym i metabolizmem oraz ich wkładu w rozwój SM".

Autorzy podkreślają, że konieczne jest rozszerzenie badań o większą liczbę osób, w tym pacjentów z cięższą postacią SM. Celem jest lepsze poznanie interakcji diety, bakterii jelitowych i układu odpornościowego w SM, aby zapobiegać chorobie lub łagodzić jej objawy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze