Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Dip jogurtowo-czosnkowy
Wśród wegetariańskich przekąsek ważne miejsce zajmują dipy. Są to gęste sosy, w których można maczać warzywa, chipsy czy pizzę. ****Przepisy wegetariańskie na dipy są bardzo proste i opierają się głównie na śmietanie, serach, ziołach i czosnku. Dip jogurtowo-czosnkowy jest bardzo lekki i niskokaloryczny, ponieważ zamiast tłustej śmietany wykorzystujesz jogurt do jego przygotowania.
Składniki:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 200 gramów);
- ząbek czosnku;
- łyżeczka posiekanego koperku;
- opcjonalnie odrobina świeżego ogórka.
Sposób przygotowania:
Do miseczki z jogurtem naturalnym wyciśnij (lub zetrzyj na drobnej tarce) ząbek czosnku, ewentualnie ogórek. Dodaj koperek i całość dokładniej wymieszaj.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 39,3 |
Białko | 2,6 g |
Tłuszcz | 1,1 g |
Cholesterol | 4,0 mg |
Węglowodany | 5,2 g |
Błonnik | 0,4 g |
Witamina C | 4,0 mg |
Witamina A | 26,9 µg |