Dla stawów nie ma nic lepszego. Jedz codziennie
Wiele się mówi o kolagenie. Nic dziwnego, bo ma ogromny wpływ na nasze zdrowie oraz urodę. Można go znaleźć w najróżniejszych formach – od produktów spożywczych przez proszki kolagenowe, na kremach kończąc. Ale gdzie jest go najwięcej?
1. Czym jest kolagen?
Przede wszystkim warto wiedzieć, czym w ogóle jest kolagen. To jedno z głównych białek występujących w naszym organizmie – jest niezbędne naszej skórze, kościom, włosom, ścięgnom, mięśniom, a nawet układowi trawiennemu.
To najobficiej występujące w naszym organizmie białko niesie za sobą nie tylko korzyści zdrowotne, bo znane jest także ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych. Redukuje zmarszczki i nadaje skórze młodzieńczy blask.
2. Właściwości kolagenu
Kolagen wspiera zdrowie naszych stawów i serca, przyspiesza gojenie ran, a także pomaga zwiększyć masę mięśniową. Białko ma także wpływ na zdrowie jelit, pomaga w utracie wagi oraz przyczynia się do uregulowania hormonów.
Jak widać - kolagen ma naprawdę sporo zalet. W związku z tym, że jest naturalnie produkowany w naszym organizmie, najlepszym sposobem na zwiększenie jego produkcji jest spożywanie bogatych w kolagen produktów.
3. Nie tylko chrząstki
Najlepszym źródłem kolagenu są podroby, chrząstki i żelatyna spożywcza. Okazuje się jednak, że chcąc zwiększyć produkcję tego białka w naszym organizmie, nie musimy sięgać po produkty zwierzęce.
Witamina C i aminokwasy jak glicyna i arginina, budują kolagen i pobudzają jego produkcję. Nie należy zapomnieć o produktach bogatych w cynk. Wytwarzanie kolagenu również poprawi żywność obfita w kwasy omega-3.
4. Najlepsze produkty
Rośliny strączkowe, orzechy (w tym masło orzechowe), nasiona chia, soja, szpinak i produkty pełnoziarniste są bogate w aminokwasy. Z kolei najlepszymi źródłami witaminy C jest papryka, jagody, czarna porzeczka, czosnek, truskawki, pomidory, brokuły, brukselka i oczywiście cytrusy.
Cynk znajdziemy w roślinach strączkowych oraz produktach zbożowych, a także bananach, awokado, orzechach, nasionach słonecznika i figach. Szukając produktów bogatych w kwasy omega-3, warto sięgnąć po nasiona chia, orzechy, len i żółtka jajek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl