Trwa ładowanie...

Dla tętnic nie ma nic lepszego. Obniżają cholesterol, zmniejszają sztywność naczyń

 Karolina Rozmus
22.02.2023 07:46
Jedna grupa owoców szczególnie wyróżnia się na tle pozostałych pod względem właściwości prozdrowotnych
Jedna grupa owoców szczególnie wyróżnia się na tle pozostałych pod względem właściwości prozdrowotnych (Adobe Stock)

Badacze odkryli, że obecne w owocach jagodowych antocyjany mają potencjał w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Już jedna szklanka truskawek, malin czy borówek dziennie może zmniejszyć ryzyko tych schorzeń nawet o 15 proc.

spis treści

1. Owoce jagodowe - mniejsze ryzyko chorób serca

Na łamach "American Journal of Clinical Nutrition" pojawiły się wyniki pracy naukowców z University of East Anglia w Wielkiej Brytanii. Do badania zrekrutowano 115 uczestników w wieku 50-75 lat. Wszyscy zmagali się z nadwagą lub otyłością i zespołem metabolicznym. To zbiór zaburzeń, które nierozerwalnie wiążą się z nieprawidłową masą ciała i niewłaściwym stylem życia. Mowa o nadciśnieniu tętniczym, nieprawidłowym profilu lipidowym czy upośledzonej tolerancji glukozy.

Uczestnikom podzielonym na trzy grupy podawano przez pół roku jedną szklankę dziennie liofilizowanych jagód, pół szklanki owoców w tej samej postaci, a w grupie placebo – proszek zawierający głównie dekstrozę, maltodekstrynę i fruktozę.

Maliny, jagody, truskawki to prawdziwe superfood
Maliny, jagody, truskawki to prawdziwe superfood (Pixabay)
Zobacz film: "Niezwykłe właściwości fioletowych warzyw. Wszystko dzięki jednemu składnikowi"

W grupie spożywającej szklankę owoców jagodowych odnotowano poprawę funkcji naczyniowych i zmniejszenie sztywności tętnic, a także poprawę w zakresie profilu lipidowego.

Naukowcy oszacowali, że uczestnicy w ten sposób zmniejszyli ryzyko chorób serca o 12-15 proc.

2. To źródło antocyjanów

- Wcześniejsze badania wykazały, że ludzie, którzy regularnie jedzą jagody, mają mniejsze ryzyko rozwoju chorób, w tym cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia – przyznaje główny autor badań, prof. Aedin Cassidy.

Te właściwości owoce jagodowe zawdzięczają flawonoidom – antocyjanom. To barwniki w kolorze niebieskim, czerwonym i fioletowym - naturalnie występujące w warzywach i owocach.

Im ciemniejszy, bardziej intensywny kolor owoców i warzyw, tym więcej kryje się w nich flawonoidów.

- Flawonoidy są antyoksydantami, czyli substancjami, które dosłownie wymiatają z organizmu wolne rodniki mogące być przyczyną rozwoju komórek nowotworowych, ale również wykazujące protekcyjne działanie na serce. Działają jak szczotka na nasze tętnice i powodują, że blaszka miażdżycowa się nie odkłada, co zmniejsza ryzyko chorób krążenia – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk, mgr Agnieszka Piskała-Topczewska.

Dodaje, że dietą będącą złotym standardem dla sercowców jest tzw. dieta DASH. W jej zaleceniach, jak przypomina dietetyk, znajduje się codzienne spożywanie jednej szklanki owoców jagodowych.

Ta grupa owoców zawiera też inne fitochemikalia, tj. kwas kawowy, katechiny, kwercetynę, kemferol i garbniki. Przypisuje się im m.in. właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a także antyproliferacyjne.

Badania skupiające się na jagodach oraz truskawkach dowiodły również, że te owoce mogą hamować starzenie mózgu i poprawiać funkcje poznawcze. Jedno z badań w "Food & Function" wykazało z kolei, że spożywanie malin u osób z zaburzeniami węglowodanowymi, może wpływać pozytywnie na stężenie insuliny po posiłku.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze