Maliny - wartości odżywcze i właściwości. Jak zrobić nalewkę z malin?

Maliny rosną niemal w całej Europie i Azji, różnią się nie tylko nazwą, ale też smakiem i kolorem. Obecnie na świecie możemy spotkać maliny pomarańczowe, białe, żółte i czarne. Najczęściej owoce stanowią zdrową przekąskę, ale wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast, placków, naleśników oraz deserów. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że oprócz wyjątkowego smaku, maliny dostarczają nam też szereg składników odżywczych, korzystnych dla naszego zdrowia.

Maliny są bardzo zdrowe i niskokaloryczne.Maliny są bardzo zdrowe i niskokaloryczne.
Źródło zdjęć: © Flickr
Aleksandra MiłoszPaula Komendarczuk

Wartości odżywcze malin

Malina to owoc bogaty przede wszystkim w cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy. To także bogate źródło witamin, m.in. witamin z grupy B oraz witaminy C i E, a także wielu składników mineralnych, spośród których możemy wymienić:

  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas.

Jednak właściwości odżywcze dla naszego organizmu mają nie tylko owoce, ale także liście malin. Są bogate w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy oraz związki żywicowe i garbniki.

Czy trzeba myć maliny?

W 100 gramach malin znajdziemy 52,6 kalorii. Ilość kalorii w malinach jest bardzo mała, dlatego bez obaw można sięgać po nie w czasie odchudzania.

Działanie malin

  • zmniejszenie gorączki,
  • zwiększenie potliwości,
  • rozgrzanie organizmu,
  • działanie uspokajające,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • wzmocnienie serca,
  • ochrona przed miażdżycą,
  • wspomaganie leczenia anemii,
  • regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej,
  • zahamowanie rozwoju bakterii jelitowych,
  • leczenie biegunki,
  • łagodzenie bólu miesiączkowego,
  • rozkurcz mięśni gładkich,
  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • ochrona przed wpływem wolnych rodników,
  • opóźnienie starzenia się organizmu,
  • ochrona przed nowotworami.

Właściwości malin

Malina ma prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Już starożytni przyrządzali soki z malin, które pomagały na zakażenia organizmu i nerwicę. W naszej tradycji ludowej malina uchodziła za lek pomagający w niedokrwistości.

Już od XVI wieku syrop malinowy stosowano jako środek wzmacniający zdrowie i odporność. Roztarte kwiaty malin miały leczyć spuchnięte i ropiejące oczy, a wodę z gotowania liści wykorzystywano do przemywania zmienionych chorobowo miejsc na skórze.

Obecnie często przyrządza się syrop lub sok z malin, które są pomocne przy leczeniu dolegliwości związanych z przeziębieniem bądź grypą.

Ostatnio dowiedziono, że doskonale sprawdzają się jako składnik diety odchudzającej  - spalają tkankę tłuszczową. Takie właściwości owoc zawdzięcza jednemu ze swoich składników - ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych, rozbija cholesterol i usprawnia metabolizm.

Ponadto maliny stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszają trawienie pokarmów, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zaparć i wzdęć.

Dzięki obecności kwasu salicylowego i benzoesowego maliny są uznawane za naturalną aspirynę. Owoce te mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antybakteryjne oraz antywirusowe.

W dodatku malina obniża ciśnienie tętnicze, przez co polecana jest przy nadciśnieniu i innych schorzeniach układu krążenia.

 

Maliny w kosmetyce

Malina wpływa na nasze zdrowie nie tylko od wewnątrz, ale świetnie sprawdza się stosowana zewnętrznie. W wielu kosmetykach obecnych na rynku znajdziemy wyciągi z tych czerwonych owoców.

Ekstrakt z malin doskonale tonizuje, nawilża i zmiękcza skórę, pozostawiając ją gładką i jędrną. Zawartość kwasu salicylowego sprawia, że łagodzi stany zapalne i pomaga przy trądziku czy łupieżu.

Jednocześnie owoce redukują ilość wydzialnego sebum i zapobiegają powstawaniu wyprysków. Wyciągi z malin znajdziemy też w szamponach i odżywkach, których zadaniem jest nadanie miękkości i połysku włosom, a także w żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, solach oraz mydłach.

Aby odżywić skórę twarzy lub pozbyć się stanu zapalnego w postaci nieestetycznych krost można przygotować malinową maseczkę. Wystarczy zgnieść kilka malin i tak powstałą papkę nałożyć na twarz i szyję.

Uważajmy jednak na okolice oczu - kwasy zawarte w malinach mogą podrażniać delikatną skórę. Zmyjmy ją po 30 minutach lekko ciepłą wodą. Natomiast aby wygładzić cerę, do 3 łyżeczek rozdrobnionych owoców warto dodać 4 łyżeczki jogurtu naturalnego.

Taką mieszankę należy trzymać na twarzy dopóki nie wyschnie. Warto wykonać ją raz w tygodniu, aby odżywić i odświeżyć cerę. Maliny to dobry wybór jeśli naszym problemem są nieestetyczne zaskórniki.

Maseczka wykonana z garści malin, miodu i żółtka jaja odblokuje pory i sprawi, że staną się mniej widoczne.

Maliny w kuchni

Nie tylko świeże owoce malin mają w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych. Równie korzystna dla naszego organizmu będzie suszona malina, dlatego warto mieć je w swojej kuchni.

Do wysuszenia wybierzmy bardzo dojrzałe i nieuszkodzone owoce malin, w przeciwnym razie - spleśnieją. Dla wsparcia odporności warto przez cały rok pić raz dziennie napar z suszonych malin. Aby go przygotować będziemy potrzebować dwie łyżki malin, które należy zalać szklanką gorącej wody.

Sok z malin możemy z powodzeniem dodawać do herbaty, jednak warto również sięgać po herbatę z liści malin. Nie jest to to samo co herbata przygotowana z suszonych owoców. Na herbatę z liści powinny jednak uważać kobiety w ciąży, ponieważ może przyspieszyć skurcze porodowe.

Nalewka z malin

Owoce malin służą nie tylko do przygotowania soku, ale też zdrowej nalewki, która pomoże nam walczyć z przeziębieniem i grypą w okresie jesienno-zimowym. Ponadto wspomoże nas w przypadku problemów z układem pokarmowych i zredukuje ból menstruacyjny.

Składniki na 1 litr nalewki:

  • 1 kg malin,
  • 0,5 l spirytusu (60% lub 96%),
  • 0,4 kg cukru.

Przygotowanie:

Przeglądamy maliny i odrzucamy popsute okazy. Przebrane owoce umieszczamy w słoiku, zasypujemy cukrem i zakręcamy wieczko. Naczynie odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce, w międzyczasie sprawdzamy czy owoce nie zaczęły fermentować.

Po kilkudniowej przerwie należy zalać maliny spirytusem i znowu zostawiamy słoik na około tydzień. W tym czasie można przygotować butelki, do których później wlejemy spirytus.

Następnie przecedzamy owoce i przelewamy do wybranych pojemników. Tak przygotowana nalewka malinowa jest gotowa do spożycia po kilku miesiącach. Jedni uważają, że smakuje świetnie już po 3 miesiącach, inni radzą, aby poczekać minimum pół roku.

Ile kalorii mają surowe maliny?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 123 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna52,0 kcal64,0 kcal
Białko1,20 g1,48 g
Węglowodany11,94 g14,69 g
Cukier4,42 g5,44 g
Błonnik6,50 g8,00 g
Tłuszcz0,65 g0,80 g
Tłuszcze nasycone0,02 g0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone0,06 g0,08 g
Tłuszcze wielonienasycone0,38 g0,46 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C26,2 mg32,2 mg
Równoważnik folianów21,0 µg25,8 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,04 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,04 mg0,05 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,60 mg0,74 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,33 mg0,41 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,06 mg0,07 mg
Witamina B9 - kwas foliowy21,0 µg25,8 µg
Witamina B4 - cholina12,30 mg15,13 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A33,0 i.u.40,6 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE2,46 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten16,00 µg19,68 µg
Beta karoten12,00 µg14,76 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna136 µg167 µg
Witamina E0,87 mg1,07 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K7,80 µg9,59 µg
Wapń25,0 mg30,8 mg
Żelazo0,69 mg0,85 mg
Magnez22,0 mg27,1 mg
Fosfor29,0 mg35,7 mg
Potas151 mg186 mg
Sód1,00 mg1,23 mg
Cynk0,42 mg0,52 mg
Miedź0,09 mg0,11 mg
Mangan0,67 mg0,82 mg
Selen0,20 µg0,25 µg
Woda85,8 g105 g

Źródła

  1. mojegotowanie.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka