Maliny - wartości odżywcze i właściwości. Jak zrobić nalewkę z malin?
Maliny rosną niemal w całej Europie i Azji, różnią się nie tylko nazwą, ale też smakiem i kolorem. Obecnie na świecie możemy spotkać maliny pomarańczowe, białe, żółte i czarne. Najczęściej owoce stanowią zdrową przekąskę, ale wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast, placków, naleśników oraz deserów. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, że oprócz wyjątkowego smaku, maliny dostarczają nam też szereg składników odżywczych, korzystnych dla naszego zdrowia.
1. Wartości odżywcze malin
Malina to owoc bogaty przede wszystkim w cukry, pektyny oraz kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy. To także bogate źródło witamin, m.in. witamin z grupy B oraz witaminy C i E, a także wielu składników mineralnych, spośród których możemy wymienić:
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- potas.
Jednak właściwości odżywcze dla naszego organizmu mają nie tylko owoce, ale także liście malin. Są bogate w sole mineralne, kwasy organiczne, flawonoidy oraz związki żywicowe i garbniki.
W 100 gramach malin znajdziemy 52,6 kalorii. Ilość kalorii w malinach jest bardzo mała, dlatego bez obaw można sięgać po nie w czasie odchudzania.
2. Działanie malin
- zmniejszenie gorączki,
- zwiększenie potliwości,
- rozgrzanie organizmu,
- działanie uspokajające,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- wzmocnienie serca,
- ochrona przed miażdżycą,
- wspomaganie leczenia anemii,
- regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej,
- zahamowanie rozwoju bakterii jelitowych,
- leczenie biegunki,
- łagodzenie bólu miesiączkowego,
- rozkurcz mięśni gładkich,
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- ochrona przed wpływem wolnych rodników,
- opóźnienie starzenia się organizmu,
- ochrona przed nowotworami.
3. Właściwości malin
Malina ma prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Już starożytni przyrządzali soki z malin, które pomagały na zakażenia organizmu i nerwicę. W naszej tradycji ludowej malina uchodziła za lek pomagający w niedokrwistości.
Już od XVI wieku syrop malinowy stosowano jako środek wzmacniający zdrowie i odporność. Roztarte kwiaty malin miały leczyć spuchnięte i ropiejące oczy, a wodę z gotowania liści wykorzystywano do przemywania zmienionych chorobowo miejsc na skórze.
Obecnie często przyrządza się syrop lub sok z malin, które są pomocne przy leczeniu dolegliwości związanych z przeziębieniem bądź grypą.
Ostatnio dowiedziono, że doskonale sprawdzają się jako składnik diety odchudzającej - spalają tkankę tłuszczową. Takie właściwości owoc zawdzięcza jednemu ze swoich składników - ketonowi malinowemu, który obniża wagę komórek tłuszczowych, rozbija cholesterol i usprawnia metabolizm.
Ponadto maliny stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspieszają trawienie pokarmów, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zaparć i wzdęć.
Dzięki obecności kwasu salicylowego i benzoesowego maliny są uznawane za naturalną aspirynę. Owoce te mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antybakteryjne oraz antywirusowe.
W dodatku malina obniża ciśnienie tętnicze, przez co polecana jest przy nadciśnieniu i innych schorzeniach układu krążenia.
4. Maliny w kosmetyce
Malina wpływa na nasze zdrowie nie tylko od wewnątrz, ale świetnie sprawdza się stosowana zewnętrznie. W wielu kosmetykach obecnych na rynku znajdziemy wyciągi z tych czerwonych owoców.
Ekstrakt z malin doskonale tonizuje, nawilża i zmiękcza skórę, pozostawiając ją gładką i jędrną. Zawartość kwasu salicylowego sprawia, że łagodzi stany zapalne i pomaga przy trądziku czy łupieżu.
Jednocześnie owoce redukują ilość wydzialnego sebum i zapobiegają powstawaniu wyprysków. Wyciągi z malin znajdziemy też w szamponach i odżywkach, których zadaniem jest nadanie miękkości i połysku włosom, a także w żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, solach oraz mydłach.
Aby odżywić skórę twarzy lub pozbyć się stanu zapalnego w postaci nieestetycznych krost można przygotować malinową maseczkę. Wystarczy zgnieść kilka malin i tak powstałą papkę nałożyć na twarz i szyję.
Uważajmy jednak na okolice oczu - kwasy zawarte w malinach mogą podrażniać delikatną skórę. Zmyjmy ją po 30 minutach lekko ciepłą wodą. Natomiast aby wygładzić cerę, do 3 łyżeczek rozdrobnionych owoców warto dodać 4 łyżeczki jogurtu naturalnego.
Taką mieszankę należy trzymać na twarzy dopóki nie wyschnie. Warto wykonać ją raz w tygodniu, aby odżywić i odświeżyć cerę. Maliny to dobry wybór jeśli naszym problemem są nieestetyczne zaskórniki.
Maseczka wykonana z garści malin, miodu i żółtka jaja odblokuje pory i sprawi, że staną się mniej widoczne.
5. Maliny w kuchni
Nie tylko świeże owoce malin mają w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych. Równie korzystna dla naszego organizmu będzie suszona malina, dlatego warto mieć je w swojej kuchni.
Do wysuszenia wybierzmy bardzo dojrzałe i nieuszkodzone owoce malin, w przeciwnym razie - spleśnieją. Dla wsparcia odporności warto przez cały rok pić raz dziennie napar z suszonych malin. Aby go przygotować będziemy potrzebować dwie łyżki malin, które należy zalać szklanką gorącej wody.
Sok z malin możemy z powodzeniem dodawać do herbaty, jednak warto również sięgać po herbatę z liści malin. Nie jest to to samo co herbata przygotowana z suszonych owoców. Na herbatę z liści powinny jednak uważać kobiety w ciąży, ponieważ może przyspieszyć skurcze porodowe.
5.1. Nalewka z malin
Owoce malin służą nie tylko do przygotowania soku, ale też zdrowej nalewki, która pomoże nam walczyć z przeziębieniem i grypą w okresie jesienno-zimowym. Ponadto wspomoże nas w przypadku problemów z układem pokarmowych i zredukuje ból menstruacyjny.
Składniki na 1 litr nalewki:
- 1 kg malin,
- 0,5 l spirytusu (60% lub 96%),
- 0,4 kg cukru.
Przygotowanie:
Przeglądamy maliny i odrzucamy popsute okazy. Przebrane owoce umieszczamy w słoiku, zasypujemy cukrem i zakręcamy wieczko. Naczynie odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce, w międzyczasie sprawdzamy czy owoce nie zaczęły fermentować.
Po kilkudniowej przerwie należy zalać maliny spirytusem i znowu zostawiamy słoik na około tydzień. W tym czasie można przygotować butelki, do których później wlejemy spirytus.
Następnie przecedzamy owoce i przelewamy do wybranych pojemników. Tak przygotowana nalewka malinowa jest gotowa do spożycia po kilku miesiącach. Jedni uważają, że smakuje świetnie już po 3 miesiącach, inni radzą, aby poczekać minimum pół roku.
6. Ile kalorii mają surowe maliny?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 123 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 52,0 kcal | 64,0 kcal |
Białko | 1,20 g | 1,48 g |
Węglowodany | 11,94 g | 14,69 g |
Cukier | 4,42 g | 5,44 g |
Błonnik | 6,50 g | 8,00 g |
Tłuszcz | 0,65 g | 0,80 g |
Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,06 g | 0,08 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,38 g | 0,46 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 26,2 mg | 32,2 mg |