5 z 6Jeśli ryby, to nie olej słonecznikowy
Dlaczego zatem nie należy jeść ryb w połączeniu z olejem słonecznikowym?
- Tłuszcze, które spożywamy, wbudowują się w micele i w takiej formie trafia do mikrokosmków, gdzie są wchłaniane. Jeśli do tych miceli trafią w nieprawidłowych proporcjach, również w nich się wchłoną i przez to mogą mieć szkodliwe działanie - wyjaśnia dr Krystyna Pogoń, dietetyk i technolog żywności.
I dodaje, że skuteczność kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 należy rozpatrywać właśnie przez pryzmat optymalnego stosunku tych dwóch substancji (5-6:3). - Gdy jest on zaburzony, w organizmie może dojść do procesów zapalnych - dodaje ekspertka.
Wyjaśnia też, że łączenie ryb z olejem słonecznikowym jest wyjątkowo fatalnym rozwiązaniem. - Ryby same w sobie mają idealny stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Po co więc go burzyć? - pyta.
Zobacz także: Bardzo kosztowne, ale niezbędne w mieszkaniu