4 z 6Omega-6 kontra omega-3
NNKT omega-6 mają wiele właściwości. Mogą działać przeciwzapalnie, podobnie do omega-3. Jednak kiedy jest ich w organizmie za dużo, może dojść do blokowania działania tych drugich.
**Oprócz tego, w takiej sytuacji wytwarzają się cząsteczki, które nazywane są mediatorami lipidowymi. Mają one działanie prozapalne*.
Co więcej, rozkładem zarówno omega-3 jak i omega-6 zajmują się jednakowe enzymy. Skupiając się jedynie na nadmiarze omega-6, skutki dla zdrowia mogą być fatalne.
Eksperci dowiedli, że zbyt duża ilość kwasów omega-6 w diecie zwiększa ryzyko schorzeń zapalnych i zwyrodnieniowych. Unikać ich powinny kobiety po menopauzie, ponieważ omega-6 sprzyjają w takim przypadku rozwojowi raka piersi.
Jednocześnie jednak, odpowiednia dawka omega-3 przed tymi schorzeniami chroni.
Zobacz także: Obrzęki i bóle nóg mogą być objawami poważnej choroby