Dlaczego warto jeść jaja w całości (WIDEO)
Jedząc jajka oddzielasz białko od żółtka? Robisz błąd. Żółtko jaja przez wiele lat oskarżane było o wysoką zawartość cholesterolu. Opinia ta była na tyle przekonująca, że wiele osób zrezygnowało z jego jedzenia.
Tylko jajo jedzone w całości pozwala na pełne wykorzystanie jego wartości odżywczych. Jakich? Jedząc jajka oddzielasz białko od żółtka? Robisz błąd.
Tylko jajo jedzone w całości pozwala na pełne wykorzystanie jego wartości odżywczych. Żółtko jaja przez wiele lat oskarżane było o wysoką zawartość cholesterolu.
Opinia ta była na tyle przekonująca, że wiele osób zrezygnowało z tego jedzenia. Tymczasem żółtko jest też źródłem witamin A żelazo oraz selen i cholinę.
Obecne są w nim także enzymy, które pomagają wchłonąć substancje z białka. Okazuje się, że spożywanie całych jaj ma dużo więcej zalet niż sądzono.
Pismo "America Journal of Clinical Nutrition" sugeruje, że jedzenie jajek w całości pozwala zmaksymalizować ich wartości odżywcze. Żółtko zawiera proteiny, których nie ma białko.
Z kolei w białku znajdują się substancje, które zwiększają zdolność organizmu do wykorzystania owych protein w mięśniach. Jedząc więc tylko białko, tracimy nie tylko szansę na poprawę parametrów krwi, ale także na rozbudowę mięśni.
Żółtka jajek są też skarbnicą biotyny. Substancja współdziała z aminokwasami aktywnymi w mięśniach. Ma duże znaczenie dla zaopatrywania nerwów w energię. Jak jeść jajka? Najlepiej w postaci gotowanej. Wtedy są lekkostrawne.