Żywność bezglutenowa

Gluten jest białkiem, które występuje w zbożach oraz w produktach je zawierających. Źródło glutenu w diecie stanowią zboża – pszenica, żyto, jęczmień, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się przestrzeganie diety bezglutenowej. Żywność bezglutenowa oznaczona jest specjalnym symbolem – przekreślony kłos pszenicy.

Żywność bezglutenowaŻywność bezglutenowa

Żywność w celiakii

Osoby z celiakią nie mogą spożywać żywności zawierającej gluten, ponieważ po jego spożyciu następuje uszkodzenie kosmków jelitowych. Kosmki jelitowe mają za zadanie wchłanianie strawionych składników odżywczych – białek, tłuszczów i węglowodanów. W celu zapobiegnięcia rozwojowi nietolerancji glutenu lub celiakii, do diety dziecka wprowadza się produkty zawierające gluten w piątym miesiącu życia w przypadku dzieci karmionych piersią, natomiast u dzieci spożywających mleko modyfikowane w siódmym miesiącu życia. Osoby z nietolerancją glutenu muszą przede wszystkim unikać żywności wysoko przetworzonej i wyrobów garmażeryjnych, gdyż mogą zawierać śladowe ilości glutenu.

Do żywności bezglutenowej zaliczane są:

  • mleko, kefir, maślanka, jogurty naturalne bez dodatku musli,
  • sery białe i żółte,
  • masło, margaryna,
  • wędliny typu szynka wędzona, polędwica sopocka, kiełbasa żywiecka,
  • mięso i ryby,
  • kasza kukurydziana,
  • ciasta przygotowane z mąki kukurydzianej,
  • czekolada, kakao,
  • dżemy,
  • warzywa i owoce,
  • ryż biały i brązowy.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdują się gotowe produkty bezglutenowe takie jak pieczywo, makarony, a także ciastka i ciasta. Podczas kupowania żywności należy dokładnie czytać etykiety. Osoby z celiakią nie mogą spożywać produktów, które zawierają pszenicę, żyto oraz jęczmień. Produkty zbożowe wykorzystywane są do produkcji wielu produktów spożywczych i mogą być dodawane na różnych etapach produkcji.

Żywność dla osób z celiakią

W 2009 roku w Rozporządzeniu Komisji Unii Europejskiej zostały zamieszczone szczegółowe informacje dotyczące żywności bezglutenowej. Według niej żywność bezglutenowa składa się lub jest wyprodukowana z surowców niezawierających pszenicy oraz jej odmian (durum, orkisz, kamut) oraz żyta, jęczmienia i owsa. W takich produktach zawartość glutenu nie może przekraczać 20 mg/kg produktu. Jako żywność bezglutenową określa się również produkty spożywcze, w których występuje jedno lub więcej zbóż zawierających gluten, ale które zostały specjalnie przetworzone, aby nie zawierały glutenu. W takich produktach gluten nie może przekraczać 20 mg/kg produktu. Osoby z nietolerancją glutenu mogą natomiast spożywać produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 100 mg/kg produktu. Zazwyczaj zawierają one ziarna zbóż (pszenica, żyto, owies, jęczmień), które zostały specjalnie przetworzone w celu obniżenia w nich zawartości glutenu.

Osoby z nietolerancją glutenu nie muszą spożywać tylko pieczywo chrupkie ryżowe lub kukurydziane. W specjalnych sklepach można bowiem nabyć specjalne pieczywo bezglutenowe, chleb gryczany, mleczny. Pieczywo bezglutenowe można również przygotować w domu, ze specjalnego koncentratu ciasta bezglutenowego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka