Gryka - pochodzenie, właściwości odżywcze, wpływ na zdrowie

Produkty zbożowe już od dawna stanowią podstawowe źródło pożywienia ludzi. Według zasad zdrowej piramidy żywieniowej powinny być one spożywane w ilości od 6 do 11 porcji dziennie. Do najczęściej spotykanych zbóż możemy zaliczyć m.in.: kukurydzę, ryż, pszenicę, owies, żyto, jęczmień, a także grykę. Ze względu na wysoką wartość żywieniową warto zwrócić szczególną uwagę właśnie na wspomnianą powyżej grykę.

Substancje zawarte w gryce wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu człowiekaSubstancje zawarte w gryce wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu człowieka

Pochodzenie gryki

Gryka to zboże uprawiane przede wszystkim w Brazylii, Chinach oraz na terenach podkaukaskich. Na polskie tereny gryka została sprowadzona przez Tatarów, z tego też względu często nazywana jest tatarką. Mimo dobrze poznanych właściwości odżywczych gryki, jest ona wciąż niedoceniana przez konsumentów i jej spożycie wśród Polaków jest stosunkowo niskie. Za ten stan rzeczy odpowiada prawdopodobnie niska świadomość ludzi co do walorów prozdrowotnych gryki.

Właściwości odżywcze

Poniżej została przedstawiona charakterystyka żywieniowa gryki, która powinna zainteresować tych wszystkich, dla których zdrowe odżywianie stanowi ważną część życia.

  • Białko – zawartość białka w gryce wynosi ok. 10-18%. Białko to charakteryzuje się wysoką jakością i według danych, stanowi aż ponad 80% wartości żywieniowej białka jaja kurzego, które uznawane jest za białko wzorcowe o składzie aminokwasowym najbardziej optymalnym dla potrzeb organizmu człowieka. Badania dowiodły, że 100 g kaszy gryczanej dostarcza człowiekowi wystarczającą ilość aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm ludzki nie jest w stanie syntetyzować), aby pokryć na nie w pełni zapotrzebowanie. Tak korzystny skład aminokwasowy gryki wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi oraz podwyższenie „dobrego” cholesterolu HDL. Dodatkowo, białko gryki nie zawiera frakcji glutenu. Powyższe właściwości sprawiają, że gryka i produkty gryczane są zalecane osobom cierpiącym na miażdżycę oraz celiakię.

Gryczana zapiekanka - przepis

  • Tłuszcze – ich zawartość jest niewielka, waha się w granicach 3%. Jednakże skład tłuszczu gryki zdominowany jest przede wszystkim przez kwasy tłuszczowe nienasycone, które są pożądane w diecie człowieka
  • Węglowodany i błonnik pokarmowy – podstawowym węglowodanem gryki jest skrobia. Należy ona do węglowodanów złożonych. Podczas trawienia cukry rozkładane są powoli, nie powodując nagłego wzrostu wydzielania insuliny. Ma to spore znaczenie dla osób zmagających się z cukrzycą. Dodatkowych korzyści dostarcza obecność błonnika pokarmowego. Spożycie 100 g kaszy gryczanej dostarczy nam około 6 g błonnika, co stanowi ok. 25% pokrycia zapotrzebowania na ten składnik. Wysoka zawartość błonnika w gryce wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu we krwi. Ponadto jego spożycie zapewnia poczucie sytości i zmniejsza wchłanianie składników pokarmowych, co ma duże znaczenie dla osób cierpiących na nadwagę czy też otyłość.
  • Witaminy – gryka i produkty z niej wytworzone bogate są przede wszystkim w witaminy z grupy B. Należą tu przede wszystkim: tiamina (B1), ryboflawina (B2), pirydoksyna (B6). Korzystna jest również obecność białek wiążących tiaminę – wpływają one na większą przyswajalność tej witaminy przez organizm człowieka. Dodatkowo w gryce znajdziemy niacynę i witaminę E, która stanowi naturalny przeciwutleniacz.
  • Składniki mineralne – gryka obfituje głównie w magnez. Jest również dobrym źródłem żelaza, cynku, miedzi, potasu, fosforu.
  • Związki bioaktywne i przeciwutleniające – ziarna gryki bogate są we flawonoidy (rutynę oraz izowiteksynę). Wykazują wysoki potencjał antyoksydacyjny, który odgrywa ważną rolę w zapobieganiu powstawaniu zmian miażdżycowych oraz procesów nowotworzenia. Ponadto ziarna gryki zawierają fagopirynę – związek, który wpływa na zwiększenie wrażliwości komórek ustroju na działanie insuliny. Tym samym jego spożycie jest zalecane osobom chorującym na insulinooporność, jak również cukrzycę.

Wpływ gryki na zdrowie

Na podstawie wyżej wymieniowych właściwości prozdrowotnych gryki, możemy śmiało stwierdzić, iż jest ona nieocenionym surowcem czy też produktem zalecanym w dietoprofilaktyce i dietoterapii wielu chorób cywilizacyjnych. Substancje zawarte w gryce wpływają korzystnie na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Zobacz także:

Po produkty gryczane powinny sięgać przede wszystkim osoby cierpiące na nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, inulinooporność, cukrzycę typu 2, zaparcia, nadwagę i otyłość, a także osoby niezmagające się z problemami, które poprzez właściwe odżywianie pragną zadbać o własne zdrowie.

Ile kalorii ma gryka

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 170 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna343 kcal583 kcal
Białko13,25 g22,5 g
Węglowodany71,5 g122 g
Cukier0 g0 g
Błonnik10,00 g17,00 g
Tłuszcz3,40 g5,78 g
Tłuszcze nasycone0,74 g1,26 g
Tłuszcze jednonienasycone1,04 g1,77 g
Tłuszcze wielonienasycone1,04 g1,77 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów30,0 µg51,0 µg
Witamina B1 - tiamina0,10 mg0,17 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,43 mg0,72 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna7,02 mg11,93 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,23 mg2,10 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,21 mg0,36 mg
Witamina B9 - kwas foliowy30,0 µg51,0 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń18,00 mg30,6 mg
Żelazo2,20 mg3,74 mg
Magnez231 mg393 mg
Fosfor347 mg590 mg
Potas460 mg782 mg
Sód1,00 mg1,70 mg
Cynk2,40 mg4,08 mg
Miedź1,10 mg1,87 mg
Mangan1,30 mg2,21 mg
Selen8,30 µg14,11 µg
Woda9,75 g16,58 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka