Dlaczego warto jeść kefir?

Następnym razem, kiedy będziesz przy półce z nabiałem, sięgnij po kefir.

To jeden z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych na świecie. Stworzyli go kilkaset lat temu kaukascy górale, początkowo wytwarzając go z mleka krowiego lub koziego w skórzanych workach lub dębowych beczkach. Dopiero w XX wieku w całej Europie upowszechniła się hodowla grzybków kefirowych, dzięki którym dochodzi do powstania kefiru.

Obecnie wiemy, że to nie tylko smaczny i orzeźwiający napój mleczny, ale także źródło zdrowia – jest najlepszym probiotykiem, lekiem na raka piersi i naturalnym suplementem wspomagającym walkę z półpaścem czy AIDS.

Przeczytaj również: Najlepsze połączenie dla zdrowia. Jedz biały ser tylko w ten sposób

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

/ 6Jak powstaje kefir?

Kefir uzyskuje się w wyniku fermentacji kwasowo-alkoholowej. Najpierw jednak należy przygotować zakwas z grzybków kefirowych. Jest to symbiotyczny układ dziesięciu różnych mikroorganizmów m.in. bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także bifidobakterii.

Dzięki nim kefir jest najlepszym probiotykiem - w grupie napojów fermentowanych to właśnie on odznacza się najwyższymi właściwościami odżywczymi. Grzybki kefirowe działają przeciwzapalnie, podobnie do antybiotyków, eliminując wiele patogenów.

/ 6Broń w walce z rakiem piersi

Obraz
© Shutterstock

Jak podają naukowcy z kanadyjskiej Szkoły Dietetyki i Żywienia Człowieka: kefir potrafi zmniejszyć komórki raka piersi nawet o 56 proc.! Dla porównania przebadano również właściwości "krewnego" z grupy nabiałów - jogurtu naturalnego, który jest w stanie zniszczyć 14 proc. komórek rakowych.

Nowotwory są plagą naszych czasów i jedną z najczęstszej przyczyny zgonów na świecie. Chemioterapię czy radioterapię koniecznie powinniśmy wspomóc probiotykami, znajdującymi się w sfermentowanych napojach mlecznych, które niwelują komórki nowotworowe, nie ingerując przy tym w zdrowe tkanki.

/ 6Wspieranie systemu nerwowego

Kefir jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności kwasu foliowego, który jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek.

Kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym płodu, stąd też kobiety w ciąży z powodzeniem mogą włączyć kefir do swojej diety.

Ponadto w tym napoju mlecznym znajduje się dużo witaminy B12 – zatem jeśli jesteś wegetarianinem, to właśnie kefir będzie dla ciebie dobrym źródłem tej witaminy, która występuje głównie w mięsie, rybach i jajach.

Witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy i dodają witalności.

/ 6Poprawa trawienia

Obraz
© Shutterstock

Szklanka kefiru zawiera niewiele tłuszczów i węglowodanów, za to ma aż 8 gramów białka – najważniejszego budulca tkanek i narządów w organizmie.

Zwiększone spożycie białka w diecie wspomaga odchudzanie i rozwój mięśni, a ponadto łagodzi chęć podjadania w ciągu dnia.

Kefir doskonale wspomaga trawienie i rozkłada cukier mleczny – laktozę – na lekkostrawne cukry proste i kwas mlekowy. To właśnie kwas mlekowy skutecznie zwalcza bakterie gnilne w jelitach, a ponadto ułatwia przyswajanie wapnia w organizmie.

/ 6Ochrona przed osteoporozą

Obraz
© Shutterstock

Osteoporoza objawia się pogorszeniem kondycji tkanki kostnej, co zwiększa ryzyko złamań. Ten problem często dotyka kobiet po menopauzie. Na szczęście odpowiednia dieta, która dostarcza organizmowi pokaźnej dawki wapnia, zminimalizuje ryzyko wystąpienia choroby.

Warto pić kefir, który jest nie tylko doskonałym źródłem wapnia (103 mg/100 g), ale także witaminy K, która bierze udział w jego metabolizmie, dzięki czemu ten pierwiastek mineralny lepiej wchłania się w organizmie.

Kefir to także dobre źródło potasu (122 mg/100 g), dzięki czemu polecany jest w profilaktyce chorób nerek.

Przeczytaj również: Przez 3 tygodnie spali o 4 godziny krócej. Co wykazały badania?

/ 6Zwalczanie najsilniejszych patogenów

Obraz
© Shutterstock

Bogactwo związków zawartych w kefirze sprawia, że napój wzmacnia cały układ odpornościowy, dlatego też poleca się jego regularne spożycie przy chorobach wirusowych, takich jak opryszczka, półpasiec, a nawet AIDS.

O wyjątkowości kefiru decyduje w dużej mierze probiotyk Lactobacillus kefiri, który potrafi walczyć z tak silnymi bakteriami jak salmonella czy Escherichia coli. Dlatego w przypadku zatrucia warto leczyć się kefirem. Jest on także polecany jako naturalna osłona dla żołądka w przypadku przyjmowania antybiotyków.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka