Trwa ładowanie...

Dlaczego warto jeść mięso kacze? Wyjaśniamy

Po mięso z kaczki sięgamy rzadko, zazwyczaj przy okazji święta bądź wtedy, w sklepie jest na nie promocja. Zupełnie niesłusznie – drób kaczy to źródło wielu składników odżywczych. Warto je jeść, mimo że jest kaloryczne.

Zobacz film: "Jak rozpoznać dobre mięso w sklepie?"

1. Kaloryczne mięso

To prawda – mięso kaczki ma więcej kalorii niż te z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera około 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to około 140 kcal, ze skórą – około 200 kcal. Przy czym 100 g piersi z indyka bez skóry to 84 kcal, a piersi kurczaka – około 100 kcal. 30 proc. tuszki kaczki to tłuszcz.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że w mięsie kaczym znajduje się sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Sprawdź także:

2. Właściwości mięsa kaczego

Obecne w mięsie kaczym NNKT korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pomagają chronić przed miażdżycą i zawałem serca. To jednak niejedyne zalety tego drobiu.

Dania z piersi kaczej powinny szczególnie spożywać osoby, które borykają się z nawracającymi infekcjami, mają kłopoty z nabraniem odporności. Powód? Zawiera ono spore ilości witamin, w tym tych z grupy B, witaminy A i E. Jest ono bogate również w mikro- i makroelementy: żelazo, fosfor, magnez, potas i sód.

Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem?
Mity na temat drobiu. Co jest prawdą, a co fałszem? [6 zdjęć]

Mięso kurcząt jest faszerowane antybiotykami i sterydami, a to właśnie ich działanie powoduje u dziewcząt...

zobacz galerię

Wszystkie z tych pierwiastków mają znaczenie dla układu krwionośnego i pracy serca. Dodatkowo żelazo zapobiega anemii, mięso z kaczki powinny więc spożywać kobiety w ciąży. Znajdziemy w nim również białko.

3. Kto powinien uważać na mięso z kaczki?

Ostrożnie do kaczego drobiu powinny podchodzić osoby chore na serce. Nie znaczy to jednak, że nie mogą one tego typu mięsa jeść wcale. Wręcz przeciwnie.

NNKT mają pozytywny wpływ na serce, nie warto więc wyrzucać kaczki z menu. Wystarczy nie spożywać skóry, to ona ma najwięcej tłuszczu i cholesterolu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.