Dlaczego warto jeść mięso kacze? Wyjaśniamy
Po mięso z kaczki sięgamy rzadko, zazwyczaj przy okazji święta bądź wtedy, w sklepie jest na nie promocja. Zupełnie niesłusznie – drób kaczy to źródło wielu składników odżywczych. Warto je jeść, mimo że jest kaloryczne.
1. Kaloryczne mięso
To prawda – mięso kaczki ma więcej kalorii niż te z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera około 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to około 140 kcal, ze skórą – około 200 kcal. Przy czym 100 g piersi z indyka bez skóry to 84 kcal, a piersi kurczaka – około 100 kcal. 30 proc. tuszki kaczki to tłuszcz.
Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że w mięsie kaczym znajduje się sporo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Sprawdź także:
2. Właściwości mięsa kaczego
Obecne w mięsie kaczym NNKT korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pomagają chronić przed miażdżycą i zawałem serca. To jednak niejedyne zalety tego drobiu.
Dania z piersi kaczej powinny szczególnie spożywać osoby, które borykają się z nawracającymi infekcjami, mają kłopoty z nabraniem odporności. Powód? Zawiera ono spore ilości witamin, w tym tych z grupy B, witaminy A i E. Jest ono bogate również w mikro- i makroelementy: żelazo, fosfor, magnez, potas i sód.
Wszystkie z tych pierwiastków mają znaczenie dla układu krwionośnego i pracy serca. Dodatkowo żelazo zapobiega anemii, mięso z kaczki powinny więc spożywać kobiety w ciąży. Znajdziemy w nim również białko.
3. Kto powinien uważać na mięso z kaczki?
Ostrożnie do kaczego drobiu powinny podchodzić osoby chore na serce. Nie znaczy to jednak, że nie mogą one tego typu mięsa jeść wcale. Wręcz przeciwnie.
NNKT mają pozytywny wpływ na serce, nie warto więc wyrzucać kaczki z menu. Wystarczy nie spożywać skóry, to ona ma najwięcej tłuszczu i cholesterolu.