Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
3 z 9Witamina B12
Witamina B12 to związek, który ma nieprzecenione właściwości zdrowotne. Wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, podnosi odporność na stres, poprawia apetyt. Natomiast jej niedobór powoduje nie tylko nadmierną nerwowość i uczucie zmęczenia, ale również przyczynia się do problemów z pamięcią i do powstania depresji. Co gorsza, najnowsze badania dowodzą, że jej brak zwiększa ryzyko zawału i udaru. Witamina B12 występuje w dużej ilości w wątrobie i tkance mięśniowej przeżuwaczy. Dlatego bogatym źródłem kobalaminy są produkty zwierzęce, zwłaszcza podroby: wątroba i nerki. Mniejsze ilości tej witaminy znajdują się w rybach i jajach. Produkty roślinne w ogóle nie zawierają witaminy B12.