5 z 7Potrawy ze śledzi
Najwięcej walorów prozdrowotnych mają śledzie świeże ugotowane na parze lub przygotowane w piekarniku. Nie znaczy jednak, że te surowe nie zasługują na naszą uwagę. Bardzo ważny jest jednak sposób ich przyrządzenia. Z całą pewnością najlepiej jest przygotować śledzie samodzielnie. Mimo że sklepowe półki uginają się pod ciężarem ryb w różnej postaci – konserw, past, koreczków – wszystko można bardzo szybko zrobić w domu. Dlaczego? Emilia Kołodziejska wskazuje, że śledzie które kupić można w sklepie, zawierają dużo soli, ponadto mogą znajdować się w nich sztuczne dodatki. – Najczęściej występującymi konserwantami w śledziach są benzoesan sodu i sorbinian potasu. Ponadto znajdują się tam różne substancje dodatkowe, jak np. glukoza, guma ksantanowa. Nie są to groźne dla zdrowia substancje, o ile spożywamy śledzie raz na jakiś czas. Nie musimy się ich bać, ale jednocześnie nie należy spożywać ich w zbyt dużych ilościach – podsumowuje dietetyk.