- mgr Monika Konieczna
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Dlaczego warto jeść zupy?
Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa – Polacy kochają zupy. Z danych Polskiej Akademii Nauk wynika, że statystycznie każdy z nas w ciągu roku zjada nawet 100 litrów zup, a prawie połowa rodaków zaczyna od nich obiad. To dobre wieści, ponieważ są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.
Na świecie są regiony, w których jedzenie zupy na śniadanie nikogo nie dziwi. W Polsce jednak zupa wciąż kojarzy się z sycącym daniem obiadowym. To błąd. Coraz częściej mówi się bowiem o korzystnym wpływie takiego śniadania na organizm.
Jakie więc korzyści płyną z jedzenia zupy o poranku? W misce pożywnego posiłu kryją się witaminy, minerały, a także składniki wspomagające nasz układ trawienny.
Rzadko sięgasz po miseczkę z rozgrzewającym płynem? Oto pięć powodów, aby codziennie jeść zupy. Nawet na śniadanie.
Sposób na odchudzanie
Podstawą zupy są warzywa, które są niskokaloryczne, nie zawierają tłuszczu i stanowią dobre źródło błonnika. To idealny posiłek dla osób dbających o linię i próbujących zrzucić zbędne kilogramy. Jeden talerz jarzynowej ma około 200-300 kcal. Jest sycąca i wypełnia żołądek, dzięki czemu nie mamy ochoty na podjadanie. Naukowcy z Uniwersytetu Pensylwanii wykazali, że jedząc zupę na pierwsze danie, zjadamy nawet 20 proc. kalorii mniej podczas całego obiadu.
Aby zupa miała właściwości odchudzające, należy ugotować ją na chudym mięsie drobiowym lub bulionie warzywnym i zrezygnować z tuczących dodatków, takich jak ziemniaki, kasza czy grzanki.
Źródło witamin i minerałów
Warzywa to naturalne źródła witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika. Wszystkie te substancje pozytywnie wpływają na zdrowie i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uzupełnienie codziennego menu o porcję zupy daje szansę na dostarczenie sobie większej dawki cennych składników, a tym samym lepszą kondycję i samopoczucie.
Sposób na jedzenie warzyw
Wiemy, że każdego dnia powinniśmy jeść pięć porcji warzyw i owoców, jednak w praktyce często trudno osiągnąć taki wynik. Jeśli masz problem ze zwiększeniem ilości tych produktów w codziennym menu, postaw na zupy. Do przygotowania posiłku potrzebujemy najczęściej kilku różnych gatunków, a każde warzywo to dawka innych witamin i związków mineralnych. Ich różnorodność jest gwarancją, że organizm otrzymuje wszystkie niezbędne składniki. Najlepiej jeść zupy wielowarzywne, np. włoskie minestrone czy polską jarzynową.
Metoda na rozgrzanie organizmu
Zupa to idealna propozycja na jesienny obiad. Talerz gorącego płynu rozgrzewa i wzmacnia układ odpornościowy. To sposób na uniknięcie sezonowych infekcji. Ważne, aby uzupełnić danie odpowiednimi składnikami. Czosnek, cebula, imbir, chili, kurkuma, tymianek, cynamon to składniki, które naturalnie wzmacniają odporność, a przy tym skutecznie rozgrzewają.
Smaczne, tanie i proste
Przygotowanie zupy jest banalnie proste i poradzi sobie z tym nawet niedoświadczony kucharz. Poza tym zupy są tanie – potrzebne są głównie warzywa, które kosztują niewiele, a są pełne wartości odżywczych. Wielką zaletą zup jest ich uniwersalność – możemy wykorzystywać ulubione warzywa, mrożonki, produkty sezonowe, różne przyprawy i za każdym razem otrzymamy inne danie.