Dobroczynny wpływ kapusty kiszonej na zdrowie (WIDEO)

Dobroczynne działanie kiszonej kapustyDobroczynne działanie kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © 123rf

Kiszenie to naturalna metoda konserwacji żywności. Do kiszenia nadaje się większość warzyw, jednak najbardziej popularne są ogórki i kapusta. Podczas kiszenia kapusty wytwarza się kwas mlekowy, który nadaje jej charakterystyczny, kwaśny smak. Dodana sól działa konserwująco, co wydłuża termin przydatności do spożycia. Dzięki kiszeniu zawarte w kapuście witaminy i składniki mineralne są lepiej przyswajalne przez organizm.

Kiszona kapusta ma wiele zastosowań. Można z niej przygotować surówkę, bigos, kapuśniak, farsz do pierogów, krokietów i pasztecików.

Zawiera dużo witaminy C, jak również witaminy A, E i K oraz witaminy z grupy B. Jest źródłem minerałów: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu, żelaza. Kapusta kiszona to naturalny probiotyk. Zawiera przeciwutleniacze i kwas mlekowy, który sprzyja namnażaniu dobroczynnych bakterii jelitowych. Dzięki obecności błonnika obniża poziom cholesterolu we krwi, co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca.

Kapusta kiszona na zdrowie

Jest niskokaloryczna, 100 g kapusty kiszonej to zaledwie 16 kalorii. Wbrew powszechnej opinii to nie kapusta jest ciężkostrawna, a dodatki, które do niej dodajemy, takie jak kiełbasa czy boczek.

Zobacz, jakie korzyści dla zdrowia daje jedzenie kiszonej kapusty.

Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka