Dodaj do kawy, zupy, gulaszu. Zapobiega zakrzepicy, hamuje głód, pomaga schudnąć

Gałka muszkatołowa ma wielu zastosowań, a mimo to nie jest zbyt popularna. Warto jednak poznać jej zastosowanie i właściwości zdrowotne, ponieważ ta niepozorna przyprawa ma niezwykły wpływ na nasz organizm.

Poprawia trawienie, wspiera utratę wagi i poprawia nastrój. Niedoceniana przyprawa na wiele zastosowańPoprawia trawienie, wspiera utratę wagi i poprawia nastrój. Niedoceniana przyprawa na wiele zastosowań
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wszechstronna przyprawa

Gałka muszkatołowa świetnie sprawdzi się zarówno w klasycznych potrawach, jak i tych słodkich. Pasuje do gulaszu, ale wzbogaci też smak musu czekoladowego, więc sposobów na jej wykorzystanie jest naprawdę wiele.

Przede wszystkim przyprawa ma jednak bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie, a jej właściwości są naprawdę zaskakujące. W gałce muszkatołowej znajduje się mnóstwo cennych składników.

Mirystycyna jest głównym składnikiem przyprawy i odpowiada za charakterystyczny smak i zapach. W nadmiarze może być jednak szkodliwa, warto więc zachować umiar. Inną ważną substancją jest elemycyna.

Przyprawa jak środek przeciwbólowy. Badania australijskich naukowców

Gałka muszkatołowa zawiera olejki eteryczne jak eugenol i safrol, a także flawonoidy, witaminy z grupy B oraz niewielkie ilości wapnia, magnezu, żelaza, potasu, cynku i fosfor.

Właściwości gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa charakteryzuje się silnym smakiem i intensywnym aromatem. Przyprawa działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, pomaga rozprawić się ze stresem, a do tego wspiera układ nerwowy i trawienny.

Dzięki obecności eugenolu gałka muszkatołowa stymuluje wydzielanie soku trawiennego, więc sprawdzi się na przejedzenie. Ponadto działa wiatropędnie, a jej przeciwzapalne właściwości chronią przed uszkodzeniami błony śluzowej żołądka i rozwojem wrzodów.

Gałka muszkatołowa wspiera także utratę wagi - skutecznie zmniejsza apetyt, tłumi głód i przyspiesza metabolizm. Z kolei zawarte w przyprawie olejki eteryczne działają przeciwbólowo.

Regularne stosowanie przyprawy zmniejsza lepkość krwi, co pomaga zapobiegać zakrzepom. Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa także na układ nerwowy - wykazuje działanie przeciwdepresyjne, łagodzi stres i poprawia samopoczucie.

Do czego można ją wykorzystać?

Choć spożywanie niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, z gałką muszkatołową nie należy przesadzać. Mirystycyna w dużych ilościach może być groźna dla zdrowia i powodować uszkodzenia wątroby.

Spożycie przyprawy w nadmiarze może wywołać szereg skutków ubocznych, jak niepokój, zaburzenia orientacji i omamy. Podczas kulinarnego stosowania nie powinniśmy się jednak tym martwić.

Do czego wykorzystać gałkę muszkatołową? Szczypta świetnie sprawdzi się w kawie lub kakao. Przyprawę warto też wypróbować w daniach z ziemniakami lub dynią, dodać do zupy i gulaszu. Doskonale też sprawdza się w jesiennych ciastach.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka