Dodaj do szklanki wody. Sekretny sposób Meksykanek na szczupłą talię
Te maleńkie ziarenka powoli zyskują przychylność Polaków. I nie ma w tym nic dziwnego, bo są źródłem zdrowych tłuszczów oraz cennego białka. Mają jeszcze jedną zaletę: pobudzają jelita, przyspieszają metabolizm i zapewniają uczucie sytości. Wystarczy dodać je do szklanki wody.
1. Brzuch będzie płaski jak deska. Dodaj je do wody
Nasiona chia, a właściwie szałwii hiszpańskiej, rośliny pochodzącej z centralnego i południowego Meksyku, to prekolumbijskie superfood. Liczne właściwości kulinarne i zdrowotne doceniali już Majowie. Jak wyjaśnia mnich Bernadino de Sahagún w swoich kronikach "Historia general de las Cosas en la Nueva España", nasiona chia uznawane były przez Majów za skarb.
Składano je w ofierze bogini kukurydzy i płodności Chicomecoatl. Worki pełne nasion chia otrzymywali wojownicy jako nagrodę za wygraną bitwę oraz wdowy wojenne jako zadośćuczynienie za ich straty. Wraz z podbojem kontynentu przez Europejczyków nasiona chia stały się nieco zapomniane. Na szczęście dziś znowu biją rekordy popularności.
W Meksyku są wykorzystywane na wiele sposobów. Jednym z nich jest prozdrowotna mikstura. Do jej przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki: woda i nasiona chia. Wystarczy do szklanki letniej, przegotowanej wody dodać płaską łyżeczkę chia i zamieszać. Napój należy przykryć i odstawić na kilka godzin. Warto go przygotować wieczorem, wstawić do lodówki i wypić następnego dnia o poranku. Do mikstury można dodać sok z cytryny.
Z uwagi na dużą ilość błonnika, a także białka i tłuszczu napój nie tylko nawadnia, ale też przyspiesza perystaltykę jelit oraz syci. Eliminuje ryzyko podjadania i wilczych napadów głodu. Dodatkowo nasiona chia są źródłem tryptofanu, aminokwasu niezbędnego m.in. dla homeostazy jelitowej.
2. Nasiona chia. Dlaczego warto włączyć je do diety?
Wspierają metabolizm, wspomagają odchudzanie i przyspieszają perystaltykę jelit, ale to nie koniec zalet chia. Te niepozorne nasiona mają aż pięć razy więcej wapnia niż mleko i dwa razy więcej potasu niż banany. Ich niebywałą zaletą jest także obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi, wspierają układ krążenia, a także wykazują działanie przeciwzapalne.
Współczesne badania sugerują, że obecność nasion szałwii hiszpańskiej w diecie może pozytywnie wpływać na stężenie cholesterolu i poziom glukozy we krwi. Dodatkowo wskazuje się na pozytywny wpływ obecnych w ziarnach składników na ciśnienie tętnicze krwi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl