Trwa ładowanie...

Dodaj do szklanki wody. Sekretny sposób Meksykanek na szczupłą talię

 Karolina Rozmus
09.12.2024 08:55
Dodaj do szklanki wody. To sekretny sposób Meksykanek na szczupłą talię
Dodaj do szklanki wody. To sekretny sposób Meksykanek na szczupłą talię (Getty Images)

Te maleńkie ziarenka powoli zyskują przychylność Polaków. I nie ma w tym nic dziwnego, bo są źródłem zdrowych tłuszczów oraz cennego białka. Mają jeszcze jedną zaletę: pobudzają jelita, przyspieszają metabolizm i zapewniają uczucie sytości. Wystarczy dodać je do szklanki wody.

spis treści

1. Brzuch będzie płaski jak deska. Dodaj je do wody

Nasiona chia, a właściwie szałwii hiszpańskiej, rośliny pochodzącej z centralnego i południowego Meksyku, to prekolumbijskie superfood. Liczne właściwości kulinarne i zdrowotne doceniali już Majowie. Jak wyjaśnia mnich Bernadino de Sahagún w swoich kronikach "Historia general de las Cosas en la Nueva España", nasiona chia uznawane były przez Majów za skarb.

Składano je w ofierze bogini kukurydzy i płodności Chicomecoatl. Worki pełne nasion chia otrzymywali wojownicy jako nagrodę za wygraną bitwę oraz wdowy wojenne jako zadośćuczynienie za ich straty. Wraz z podbojem kontynentu przez Europejczyków nasiona chia stały się nieco zapomniane. Na szczęście dziś znowu biją rekordy popularności.

W Meksyku są wykorzystywane na wiele sposobów. Jednym z nich jest prozdrowotna mikstura. Do jej przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki: woda i nasiona chia. Wystarczy do szklanki letniej, przegotowanej wody dodać płaską łyżeczkę chia i zamieszać. Napój należy przykryć i odstawić na kilka godzin. Warto go przygotować wieczorem, wstawić do lodówki i wypić następnego dnia o poranku. Do mikstury można dodać sok z cytryny.

Zobacz film: "Właściwości chia i siemienia lnianego"
Nasiona chia są źródłem błonnika, kwasów omega-3 i białka
Nasiona chia są źródłem błonnika, kwasów omega-3 i białka (Getty Images)

Z uwagi na dużą ilość błonnika, a także białka i tłuszczu napój nie tylko nawadnia, ale też przyspiesza perystaltykę jelit oraz syci. Eliminuje ryzyko podjadania i wilczych napadów głodu. Dodatkowo nasiona chia są źródłem tryptofanu, aminokwasu niezbędnego m.in. dla homeostazy jelitowej.

2. Nasiona chia. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Wspierają metabolizm, wspomagają odchudzanie i przyspieszają perystaltykę jelit, ale to nie koniec zalet chia. Te niepozorne nasiona mają aż pięć razy więcej wapnia niż mleko i dwa razy więcej potasu niż banany. Ich niebywałą zaletą jest także obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi, wspierają układ krążenia, a także wykazują działanie przeciwzapalne.

Współczesne badania sugerują, że obecność nasion szałwii hiszpańskiej w diecie może pozytywnie wpływać na stężenie cholesterolu i poziom glukozy we krwi. Dodatkowo wskazuje się na pozytywny wpływ obecnych w ziarnach składników na ciśnienie tętnicze krwi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze