Dodawaj do deserów i potraw. Nic tak dobrze nie działa na mózg
Zespół naukowców z Iranu jest zdania, że jedna z popularnych i łatwo dostępnych przypraw, może wzmacniać niektóre funkcje mózgu. Chodzi o cynamon. Przegląd badań dotyczących jego wpływu na funkcje poznawcze pozwolił badaczom wysunąć wniosek, że może on poprawiać pamięć i zdolność uczenia się.
1. Wpływ cynamonu na funkcje poznawcze
Zespół naukowców z Birjand University of Medical Sciences w Iranie dokonał przeglądu dotychczasowych badań, dotyczących wpływu cynamonu na funkcje poznawcze. Analiza miała na celu zweryfikować związek między kluczowymi składnikami cynamonu a pamięcią i uczeniem się.
W przeglądzie systematycznym uwzględniono aż 40 badań, które spełniały określone kryteria. 33 z nich przeprowadzono in vivo (na organizmach żywych). Pięć z nich przeprowadzono in vitro (poza organizmami żywymi), a dwa były badaniami klinicznymi (na pacjentach medycznych).
Naukowcy pozyskali z badań dane dotyczące m.in. roku publikacji, rodzaju cynamonu, zastosowanej dawki, bioaktywnych składników cynamonu, płci i wieku badanych, czasu konsumpcji i uzyskanych wyników. Potem, na podstawie rygorystycznych kryteriów, ocenili ich jakość i wiarygodność.
2. Poprawia pamięć i zdolność uczenia się
Wnioski z przeprowadzonej przez Samaneha Nakhaee i Alireza Kooshki analizy zostały opisane w Nutritional Neuroscience. Badania in vivo wykazały, że niektóre składniki cynamonu (eugenol, aldehyd cynamonowy i kwas cynamonowy) mogą pozytywnie zmieniać funkcje poznawcze. Z kolei badania in vitro wykazały, że dodanie cynamonu lub czyli aldehydu do komórki może zmniejszyć gromadzenie się białka tau, amyloidu β, a także zwiększyć żywotność komórek.
W przypadku badań klinicznych, które przeprowadzono na nastolatkach oraz osobach dorosłych ze stanem przedcukrzycowym, pozytywne wyniki działania cynamonu zauważono w pierwszej grupie. W drugiej grupie badanie nie wykazało znaczących zmian po spożyciu przyprawy w funkcjach poznawczych.
Nakhaee, Kooshki i ich współpracownicy zaznaczają, że większość badań wskazuje na to, że cynamon i niektóre jego aktywne składniki mogą być przydatne w zapobieganiu i zmniejszaniu upośledzenia funkcji poznawczych. A co za tym idzie, mogą mieć potencjał w uzupełnieniu leczenia niektórych chorób. Jednak uczeni zaznaczają, że potrzebne są dalsze badania dotyczące wpływu tej przyprawy na mózg.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl