Dodawane do wielu potraw. Zwiększają ryzyko nadciśnienia, zawału, udaru, wyniszczają nerki

Nierozważne planowanie diety może skutkować negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia. Eksperci identyfikują dwa produkty, które mogą przyczynić się do rozwoju nadciśnienia, choroby dotykającej obecnie 10 milionów dorosłych Polaków. To niebezpieczne schorzenie może prowadzić do powstania innych problemów zdrowotnych, takich jak udary, choroby serca czy niewydolność nerek.

Popularny dodatek zwiększa ryzyko nadciśnieniaPopularny dodatek zwiększa ryzyko nadciśnienia
Źródło zdjęć: © Getty Images

Uważaj na te produkty

Nadciśnienie to jedno z najpowszechniejszych schorzeń cywilizacyjnych. Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyka ok. miliarda osób na świecie. Może prowadzić do rozwoju poważnych dolegliwości serca i układu krążenia, takich jak udar czy zawał serca.

Eksperci z Blood Pressure UK podkreślają, że nasze nawyki żywieniowe mają znaczący wpływ na ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Wskazują również na sosy, które mogą zwiększyć to ryzyko, gdy spożywane są w nadmiarze.

Chodzi o ketchup, majonez i musztardę, często obecne na naszych talerzach, niezależnie od tego, czy mieszkamy w Poznaniu czy Londynie.

Jak zrobić domowy keczup?

Sosy te zawierają dużą ilość soli, która odpowiada za zatrzymywanie wody w ciele. Sprawia to, że objętość krwi rośnie, co prowadzi do podwyższenia ciśnienia w tętnicach i żyłach. W efekcie serce jest zmuszone do intensywniejszej pracy, aby przepompować krew do naczyń, co dodatkowo podnosi ciśnienie. Przedłużające się, nadmierne spożywanie soli w diecie, może skutkować rozwojem nadciśnienia.

WHO zwraca uwagę, że nasza dieta często zawiera nadmiar soli, która jest dodawana do przypraw, sosów, przekąsek i półproduktów. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie spożycia soli do maksymalnie 5 gramów dziennie i zachęca do uważnego czytania etykiet, gdzie podana jest jej zawartość.

Specjaliści z Blood Pressure UK sugerują, by ulubione sosy tworzyć samodzielnie w domu - wtedy mamy możliwość kontrolowania ilość dodatków, które się w nich znajdą.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka