Doskonale gasi pragnienie i działa cuda w jelitach. Zastąpi herbatę i gazowane napoje

Ten napój jest nie tylko doskonałym orężem w walce z pragnieniem, ale również posiada właściwości podobnie do kiszonek czy jogurtu naturalnego. Kombucha, bo o niej mowa, zdobywa coraz większą popularność. Z powodzeniem zastąpi herbatę i inne napoje.

Kombucha to specyficzny napój, który powstaje w wyniku fermentacji słodzonej herbatyKombucha to specyficzny napój, który powstaje w wyniku fermentacji słodzonej herbaty
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tajemniczy napój z dalekiego wschodu

Kombucha to specyficzny napój, który powstaje w wyniku fermentacji słodzonej herbaty. Za proces odpowiada tzw. grzybek herbaciany, zwany również japońskim lub SCOBY. Jest to pomarańczowy lub biały kożuch o galaretowatej konsystencji.

Unikalność i korzyści zdrowotne napoju wynikają z obecności mikroorganizmów, takich jak bakterie z rodzaju Acetobacter i Gluconobacter oraz drożdże, w tym Saccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera czy Candida.

Podczas procesu fermentacji powstają kwasy organiczne - glukonowy, glukuronowy, mlekowy czy jabłkowy. Gotowy napój zawiera również cukry oraz dwutlenek węgla, co nadaje mu gazowany, lekko kwaskowy smak z nutą słodyczy.

Przez tydzień piła kombuchę

Kombucha jest również bogatym źródłem witamin z grupy B i witaminy C, cynku, magnezu, miedzi, wapnia i żelaza, a przede wszystkim antyoksydantów, które mają za zadanie zwalczać wolne rodniki.

Zalety kombuchy

Regularne picie kombuchy poprawia funkcjonowanie wątroby oraz nerek i pęcherza moczowego, a także wspiera układ odpornościowy. Napój, podobnie jak inne produkty fermentowane produkty, wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy. Przeciwdziała rozwojowi bakterii chorobotwórczych, a także wspiera proces detoksykacji organizmu poprzez usprawnienie perystaltyki jelit.

Jedno z najnowszych badań na temat tego napoju, opublikowane w "Critical reviews in food science and nutrition", wskazuje na obecność kwasu glukuronowego i jego pochodnych, które mogą wiązać się z metabolitami leków, co przypisuje kombuchy silne właściwości odtruwające.

Mimo że kombucha jest niewątpliwie doskonałą alternatywą dla słodkich napojów gazowanych, nie każdy może cieszyć się jej smakiem bez konsekwencji. Ze względu na obecność cukru, nie jest zalecana dla osób cierpiących na cukrzycę czy insulinooporność.

To jednak nie koniec przeciwwskazań – nie zaleca się picia tego napoju osobom z osłabioną odpornością, stosującym leki immunosupresyjne czy pacjentom z chorobami autoimmunologicznymi. Niepasteryzowany grzyb SCOBY może bowiem prowadzić do grzybiczej lub bakteryjnej infekcji krwi.

Osoby z problemami trawiennymi również powinny zachować ostrożność, szczególnie osoby z IBS czy SIBO, a także z kandydozą przewodu pokarmowego oraz wrzodami żołądka. Warto również pamiętać, że kombucha jest źródłem niekiedy niemałych ilości etanolu i kofeiny, dlatego nie powinny jej pić kobiety w ciąży oraz dzieci.

Jak przygotować napój?

Aby przygotować kombuchę, wystarczy zaopatrzyć się w grzybek - reszta składników jest dostępna w każdym domu. Najczęściej kombucha przyrządzana jest na bazie naparu z jednej torebki lub 2-3 łyżeczek czarnej lub zielonej herbaty na litr wody, posłodzonej jedną trzecią szklanki cukru.

Do ostudzonej herbaty dodaje się niewielką ilość grzybka oraz dwie łyżeczki octu winnego. W kolejnych etapach przygotowania napoju zamiast octu dodaje się 200 ml wcześniej przygotowanego napoju.

Następnie szklane naczynie z przygotowaną miksturą należy odstawić na około osiem dni w ciemne i chłodne miejsce. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka