9 z 11Wielkość porcji posiłku
Często problem nadwagi wynika z nieprawidłowych proporcji pomiędzy węglowodanami, białkiem i tłuszczami oraz zbyt wielkich porcji każdego posiłku. Połowa naszego talerza obiadowego powinna być wypełniona rozmaitymi surówkami, sałatkami czy warzywawi gotowanymi na parze. Niezbędne dla naszego organizmu białko powinno być zawarte w porcji mięsa o gramaturze 100-150 gramów u kobiet oraz ok. 200 gramów u mężczyzn. Z kolei ilość węglowodanów nie powinna być większa niż 100-150 gramów. Warto jednak pamiętać o tym, że indywidualne zapotrzebowanie na białko oraz węglowodany może być inne w przypadku dwóch różnych osób. Z tego względu warto na wstępie wybrać się na konsultację do dietetyka, który oceni zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu i pomoże nam dobrać odpowiednie dla nas porcje poszczególnych produktów spożywczych.