"Duży błąd". Kardiolog mówi, jak naprawdę jajka działają na serce
Wokół jajek narosło wiele mitów. Choć wiemy, że są zdrowe, to wielu obawia się, że ich spożywanie podniesie cholesterol. Jednak kardiolog uspokaja: - Podobnie jak multiwitamina, jajka są fenomenalnie zdrowe. Ich unikanie to duży błąd.
1. Choroby kardiologiczne zbierają śmiertelne żniwo
Zdrowie serca to globalny problem - choroby sercowo-naczyniowe powodują niemal 20 mln zgonów rocznie. Głównym odpowiedzialnym za nie czynnikiem jest odkładanie się tłuszczu w tętnicach, co prowadzi do miażdżycy. Stąd też wielu uważa na produkty bogate w cholesterol i np. obawia się jedzenia jajek.
Jednak kardiolog Jack Wolfson zachęca do ich spożywania - jak podkreśla na TikToku: są jak multiwitamina i nie należy się obawiać zawartego w nich cholesterolu. "To duży błąd ich unikać", zaznacza.
@natural_heart_doctor Cardiologist eats egg every day. #cholesterol #eggs #oatmeal #breakfast #hearthealth ♬ original sound - Natural Heart Doctor
Dietetyk Victoria Taylor z British Heart Foundation zdecydowanie się z nim zgadza. Na łamach brytyjskiego "The Mirror" tłumaczy, że wcześniejsze obawy dotyczące jajek i cholesterolu były oparte na błędnych wnioskach z badań. Obecne analizy pokazują, że umiarkowane spożycie jajek nie zwiększa ryzyka chorób serca.
2. Jajka w diecie a zdrowie serca
Jajka, choć zawierają cholesterol, nie zwiększają znacząco poziomu LDL u zdrowych osób, o ile nie są smażone na maśle czy podawane z tłustymi dodatkami. Spożywane w umiarkowanych ilościach, mogą być częścią zdrowej diety.
Jajka są bogatym źródłem białka, minerałów (żelazo, fosfor, selen i cynk) oraz witamin, takich jak:
A - wspiera zdrowie skóry i oczu, poprawiając ostrość widzenia i chroniąc przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
D - pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, wspomagając wchłanianie wapnia.
z grupy B (w tym B12) - niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.
Te składniki wspierają układ odpornościowy, zdrowe kości oraz funkcje serca i mózgu. Spożywanie jajek na śniadanie pomaga również efektywnie zaspokoić głód, co zmniejsza pokusę sięgania po niezdrowe przekąski w ciągu dnia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.