Trwa ładowanie...

"Duży błąd". Kardiolog mówi, jak naprawdę jajka działają na serce

Avatar placeholder
07.02.2025 18:44
Jajka są zdrowe czy nie? Odpowiada kardiolog
Jajka są zdrowe czy nie? Odpowiada kardiolog (YouTube / Getty Images)

Wokół jajek narosło wiele mitów. Choć wiemy, że są zdrowe, to wielu obawia się, że ich spożywanie podniesie cholesterol. Jednak kardiolog uspokaja: - Podobnie jak multiwitamina, jajka są fenomenalnie zdrowe. Ich unikanie to duży błąd.

spis treści

1. Choroby kardiologiczne zbierają śmiertelne żniwo

Zdrowie serca to globalny problem - choroby sercowo-naczyniowe powodują niemal 20 mln zgonów rocznie. Głównym odpowiedzialnym za nie czynnikiem jest odkładanie się tłuszczu w tętnicach, co prowadzi do miażdżycy. Stąd też wielu uważa na produkty bogate w cholesterol i np. obawia się jedzenia jajek.

Jednak kardiolog Jack Wolfson zachęca do ich spożywania - jak podkreśla na TikToku: są jak multiwitamina i nie należy się obawiać zawartego w nich cholesterolu. "To duży błąd ich unikać", zaznacza.

@natural_heart_doctor Cardiologist eats egg every day. #cholesterol #eggs #oatmeal #breakfast #hearthealth ♬ original sound - Natural Heart Doctor

Dietetyk Victoria Taylor z British Heart Foundation zdecydowanie się z nim zgadza. Na łamach brytyjskiego "The Mirror" tłumaczy, że wcześniejsze obawy dotyczące jajek i cholesterolu były oparte na błędnych wnioskach z badań. Obecne analizy pokazują, że umiarkowane spożycie jajek nie zwiększa ryzyka chorób serca.

Zobacz film: "Kawa wydłuża życie. Wyniki badań zaskakują"

2. Jajka w diecie a zdrowie serca

Jajka, choć zawierają cholesterol, nie zwiększają znacząco poziomu LDL u zdrowych osób, o ile nie są smażone na maśle czy podawane z tłustymi dodatkami. Spożywane w umiarkowanych ilościach, mogą być częścią zdrowej diety.

Jajka są bogatym źródłem białka, minerałów (żelazo, fosfor, selen i cynk) oraz witamin, takich jak:

  • A - wspiera zdrowie skóry i oczu, poprawiając ostrość widzenia i chroniąc przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.

  • D - pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, wspomagając wchłanianie wapnia.

  • z grupy B (w tym B12) - niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.

Te składniki wspierają układ odpornościowy, zdrowe kości oraz funkcje serca i mózgu. Spożywanie jajek na śniadanie pomaga również efektywnie zaspokoić głód, co zmniejsza pokusę sięgania po niezdrowe przekąski w ciągu dnia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze