Dwa tygodnie bez cukru. Michał Wrzosek zdradza efekty

Cukier w nadmiarze szkodzi i może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Wystarczy jednak mała zmiana w diecie, by ich uniknąć. Dietetyk wyjaśnia, co się stanie, jeśli na dwa tygodnie zapomnimy o słodyczach.

Dwa tygodnie bez cukru. Dietetyk zdradza efektyDwa tygodnie bez cukru. Dietetyk zdradza efekty
Źródło zdjęć: © Facebook, Getty Images
Katarzyna Prus

Co się dzieje po odstawieniu cukru?

Co się stanie, jeśli na dwa tygodnie wyrzucimy z diety cukier? Do przetestowania takiej zmiany zachęca Michał Wrzosek, doktor dietetyki i przedsiębiorca.

W krótkim nagraniu na Instagramie wskazuje na kilka zdrowotnych korzyści, które może przynieść ta pozornie niewielka różnica. - Jeśli odstawisz cukier na dwa tygodnie, zmniejszysz ilość spożywanych kalorii. Jeśli masz trądzik, to może się on zmniejszyć i poprawi ci się cera - tłumaczy dietetyk.

Ekspert zaznacza też, że nawet rezygnacja z cukru na dwa tygodnie może wpłynąć na zmniejszenie poziomu trójglicerydów. To związki chemiczne należące do tłuszczów prostych, z których organizm czerpie najwięcej energii.

Jeśli jest ich jednak za dużo, mogą zaszkodzić i narażać nas na poważne choroby. Warto więc tak komponować codzienną dietę, by nie przekraczać bezpiecznej dawki.

Podwyższony poziom to ryzyko udaru i zawału, nawet większe niż przy podwyższonym cholesterolu. Przekroczenie norm zwiększa też ryzyko zapalenia trzustki.

Nadmiar cukru poważnie szkodzi

- Wiadomo, cukier w nadmiarze szkodzi - nadwaga, otyłość, a to z kolei cukrzyca i nadciśnienie. Nie jest jednak trucizną, dopóki nie jesz go za dużo. Dlatego zamiast eliminować, to go ograniczaj - zachęca Michał Wrzosek.

Nadmiar cukru to prosta droga do wielu chorób. Oprócz skutków, przed którymi ostrzega dietetyk, warto mieć świadomość, że nadmiar cukru w diecie może także prowadzić do problemów z sercem oraz nowotworów.

Bardzo poważnie szkodzi także mózgowi. Naukowcy z Wake Forest University School of Medicine odkryli, że zwiększone spożycie cukru i podwyższony poziomu glukozy we krwi są wystarczające, aby spowodować nagromadzenie płytek amyloidowych w mózgu, co zwiększa ryzyko choroby Alzheimera, która bywa nazywana "cukrzycą mózgu".

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka