Doprowadza do "cukrzycy mózgu". Objawy mogą pojawić się dopiero po 15 latach

Nadmierne spożycie cukru i podwyższony poziom glukozy zwiększają ryzyko alzheimera. Nowe badania to kolejny sygnał alarmowy, który powinien skłonić do dbałości o dietę. - Musimy działać z wyprzedzeniem. Jeśli do degradacji komórek nerwowych już dojdzie, zostaje nam tylko walka z czasem - ostrzega neurolog dr n. med. Anna Filipek-Gliszczyńska.

Nadmiar glukozy jest toksyczny dla mózguNadmiar glukozy jest toksyczny dla mózgu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Cukier zabójczy dla mózgu

Nadmiar cukru to prosta droga do wielu chorób. Sprzyja m.in. otyłości, problemom z sercem, nowotworom. Bardzo poważnie szkodzi także mózgowi.

Naukowcy z Wake Forest University School of Medicine odkryli, że zwiększone spożycie cukru i podwyższony poziomu glukozy we krwi są wystarczające, aby spowodować nagromadzenie płytek amyloidowych w mózgu, co zwiększa ryzyko choroby Alzheimera.

- Chcieliśmy lepiej zrozumieć zmiany metaboliczne w cukrzycy, które narażają mózg na ryzyko choroby Alzheimera lub przyspieszają patologię już tworzącą się w mózgu osób, u których zostanie zdiagnozowana choroba Alzheimera – tłumaczyła dr Shannon Macauley z Wake Forest University School of Medicine, główna autorka badania, cytowana przez serwis neurosciencenews.com.

W badaniach na myszach zespół wykazał, że więcej płytek amyloidowych tworzyło się, gdy podawano im wodę z cukrem zamiast zwykłej wody pitnej. Odkryli również, że wzrost poziomu cukru we krwi zwiększa produkcję amyloidu-beta (nieprawidłowego białka - red.) w mózgu.

- To odkrycie jest znaczące, ponieważ pokazuje, że spożywanie zbyt dużej ilości cukru wystarczy, aby spowodować proliferację płytki amyloidowej i zwiększyć ryzyko choroby Alzheimera – zaznaczyła Macauley.

"Cukrzyca mózgu"

Statystyki dotyczące choroby Alzheimera są nieubłagane. Szacuje się, że do 2030 roku z demencją może się już zmagać blisko 80 milionów osób na całym świecie. Według oficjalnych statystyk, w Polsce jest 600 tysięcy chorych, ale te dane mogą być bardzo niedoszacowane.

Problem w tym, że mechanizm tej choroby nie został do końca poznany.

- Odkładanie się amyloidu beta w mózgu to jedna z głównych przyczyn choroby Alzheimera. Amyloid odkłada się w postaci blaszek, które niszczą komórki nerwowe. Neurodegeneracja jest stopniowa i bardzo podstępna, bo dla pacjenta kompletnie niezauważalna. Objawy pojawiają się dopiero wtedy, gdy zniszczeniu ulegnie ponad połowa komórek, a to oznacza, że proces trwa już co najmniej 15 lat - tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Anna Filipek-Gliszczyńska, neurolog z Centrum Medycznego Luxmed.

Problem w tym, że nadal, mimo wielu badań i teorii, nie mamy jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co powoduje, że beta-amyloid zaczyna odkładać się w mózgu.

- Naukowcy wiążą chorobę Alzheimera m.in. z wysokim spożyciem cukru oraz cukrzycą typu 2. Aktualnie można zwrócić uwagę na dwa mechanizmy, które wpływają na przebieg procesu neudegeneracji. Po pierwsze chodzi o nieprawidłowy metabolizm glukozy u diabetyków. Jest on tak zaawansowany, że zachodzi również w mózgu. Dlatego choroba Alzheimera bywa nazywana "cukrzycą mózgu" - tłumaczy neurolog.

Nadmiar cukru jest szkodliwy dla mózgu
Nadmiar cukru jest szkodliwy dla mózgu © Getty Images

Mózg reaguje ekstremalnie

- Drugi mechanizm dotyczy niszczenia naczyń krwionośnych, za które odpowiedzialny jest nadmiar cukru. Jeśli więc cukrzyca jest nieprawidłowo kontrolowana lub niezdiagnozowana, ten proces zaczyna się pogłębiać i obejmuje również naczynia w mózgu - zaznacza dr Filipek-Gliszczyńska.

- Mózg zużywa ponad 50 proc. dostarczanej do organizmu glukozy, przez co jest jej głównym konsumentem. Dlatego jest tak wrażliwy na jej wahania i przy skrajnych wartościach, reaguje równie ekstremalnie. Przy niskich wartościach człowiek traci przytomność, a przy nadmiarze uruchamia się mechanizm uszkadzania komórek nerwowych - tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Grzegorz Dzida z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, hipertensjolog i diabetolog.

- Dlatego cukrzyca ma tak dramatyczny wpływ na mózg i prowadzi do demencji, a także zaburzeń psychicznych, w tym depresji - dodaje lekarz.

Prof. Dzida wyjaśnia, że w pierwszej kolejności uszkadzane są naczynia, a dopiero potem dochodzi do demencji.

- Postępujące uszkodzenie naczyń krwionośnych, również w mózgu, jest wstępem do choroby Alzheimera. U pacjentów z wieloletnią cukrzycą obserwujemy między innymi zaburzenia pamięci, a także zmiany charakterologiczne związane z apatią, spowolnieniem myślenia, brakiem chęci do jakiejkolwiek aktywności. To ich "postarza" nawet o 10 lat w stosunku do osób, które nie mają tego schorzenia - zaznacza diabetolog.

Dieta to jeden z filarów

- Dlatego musimy działać z wyprzedzeniem, a dieta, która bazuje na eliminacji cukrów prostych, działa przeciwzapalnie i neuroprotekcyjnie. Oczywiście, jeśli objawy choroby Alzheimera już się pojawią, wykluczenia cukrów prostych z diety powinno się przestrzegać bezwzględnie. Pamiętajmy jednak, że walczymy z chorobą nieuleczalną, więc nie cofniemy skutków procesu, który trwa kilkanaście lat. To niestety "równia pochyła", ale dietą w połączeniu z lekami możemy sprawić, że spadek nie będzie aż tak gwałtowny - zaznacza dr Filipek-Gliszczyńska.

Podkreśla, że eliminacja cukru powinna zacząć się dużo wcześniej. - To apel przede wszystkim do młodych ludzi, którzy przestrzegając odpowiedniej diety, mogą nie dopuścić do zmian w metabolizmie glukozy, których następstwem jest degradacja komórek nerwowych. Kiedy do tego procesu już dojdzie, zostaje nam tylko walka z czasem, by ten proces opóźnić - zaznacza neurolog.

Prof. Dzida tłumaczy, że zdrowa dieta jest jednym z filarów zarówno profilaktyki cukrzycy, jak i jej leczenia.

- Chodzi o ograniczanie cukrów prostych, czyli produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a zastępowanie ich jak najczęściej owocami i warzywami bogatymi w błonnik. Błonnik jest w tym przypadku niezwykle istotny, bo hamuje gwałtowne skoki glukozy, które prowadzą do uszkodzenia mózgu - zwraca uwagę lekarz.

- Ponadto osoby, które mają już stwierdzony stan przedcukrzycowy lub cukrzycę, powinny prawidłowo leczyć te schorzenia od samego początku. Choć wydaje się to oczywiste, w wielu przypadkach wcale tak to nie wygląda. Nie wszyscy pacjenci regularnie kontrolują przebieg choroby i przestrzegają zaleceń m.in. dietetycznych. Nieskuteczna terapia otwiera drogę do powikłań, które dotyczą m.in. mózgu, dla którego nadmiar glukozy jest toksyczny - ostrzega.

Szansa na leczenie

W ramach badań naukowcy z Wake Forest University School of Medicine zidentyfikowali też czujniki metaboliczne na neuronach (kanały KATP), które łączą zmiany w metabolizmie z wytwarzaniem beta-amyloidu.

- Korzystając z technik genetycznych na myszach, usunęliśmy te czujniki z mózgu i wykazaliśmy, że podwyższenie poziomu cukru we krwi nie zwiększa już poziomu amyloidu-beta ani tworzenia płytek amyloidowych – wskazała dr Macauley cytowana przez serwis neurosciencenews.com.

- Farmakologiczna manipulacja tymi kanałami może przynieść korzyści terapeutyczne w zmniejszaniu patologii amyloidu-beta u pacjentów z cukrzycą i stanem przedcukrzycowym – dodała.

Na możliwości nowych metod leczenia wskazuje też dr Filipek-Gliszczyńska.

- Preparaty, które stosujemy u pacjentów z Alzheimerem to leczenie objawowe. Co prawda testowane są aktualnie leki na cukrzycę w terapii Alzheimera, ale to na razie faza badań klinicznych, nie wiadomo więc, na ile faktycznie będą w stanie zmodyfikować przebieg choroby - wskazuje lekarka.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka