3 z 7Ilość cukru w dobrym dżemie
Ilość cukru w dżemie zależy od tego, czy wybierzemy dżem wysokosłodzony czy niskosłodzony. Dżemy wysokosłodzone zawierają nie mniej niż 60 proc. ekstraktu (co w przybliżeniu odpowiada zawartości cukru), a dżemy niskosłodzone nie mniej niż 28 proc. i nie więcej niż 50 proc. Na ekstrakt w gotowym produkcie składa się zarówno cukier pochodzący z owoców, jak i cukier spożywczy dodany podczas gotowania dżemu. Na etykiecie jest często podawany jako łączna zawartość cukru w 100 g produktu. Określenie, jaka ilość cukru została dodana, nie jest łatwe – producent za każdym razem musi to odpowiednio obliczyć, uwzględniając, jak słodka jest partia owoców, z której właśnie produkowany jest dżem. Z dietetycznego punktu widzenia, im niższa sumaryczna zawartość cukrów w produkcie, tym lepiej – mniej cukru dodatkowego wprowadzimy tą drogą do naszego jadłospisu. W przypadku dżemów niskosłodzonych maksymalna możliwa zawartość cukru to 50 g w 100 g, ale wielu producentów stosuje zdecydowanie niższy dodatek.