Działa jak naturalna tarcza ochronna. Zapobiega tworzeniu się zakrzepów
Mogą spowodować zator w płucach, udar mózgu lub zawał serca, jeśli zablokują tętnice. Osoby o podwyższonym ryzyku muszą stosować antykoagulanty, jednak zanim choroba się rozwinie, warto zadbać o profilaktykę. Mogą pomóc w tym cztery, silnie działające przyprawy.
1. Dlaczego zakrzepica jest groźna?
Zakrzepica jest chorobą, w której powstały z krwi zakrzep może zmniejszać bądź całkowicie blokować światło tętnicy. To może z kolei prowadzić do niedotlenienia i niedokrwienia tkanek położonych w pobliżu zakrzepu.
Oderwanie się zakrzepu i jego wędrówka wraz z krwią przez naczynia, może spowodować zator żylny lub płucny, które są stanem bezpośredniego zagrożenia życia.
Wśród czynników ryzyka wymienia się, m.in. niezdrowy tryb życia czy otyłość, dlatego by zmniejszyć ryzyko choroby zakrzepowej, warto sięgnąć po naturalne metody.
Wśród nich znajdują się przyprawy, doceniane m.in. w medycynie naturalnej, ale których skuteczność potwierdzają także najnowsze badania naukowe.
2. Dodawaj do potraw codziennie
Te przyprawy mają silne działanie przeciwzakrzepowe, dlatego osoby stosujące antykoagulanty powinny zachować ostrożność.
2.1. Imbir
Badania wykazały, że korzeń imbiru hamuje agregację płytek krwi, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się zakrzepów.
Na łamach "PLoS One" ukazały się wyniki badań, zgodnie z którymi w imbirze znajdują się kluczowe substancje – gingerole i shogaole. To właśnie one hamują produkcję tromboksanu, substancji znanej ze stymulacji agregacji płytek krwi.
2.2. Kurkuma
Zawiera substancję o nazwie kurkumina, która pochodzi z bis-demetoksykurkuminy (BDMC) i wykazuje działanie przeciwzakrzepowe.
Na łamach "BMB Reports" naukowcy zaprezentowali wyniki pewnego badania, z którego wynika, że zarówno BDMC, jak i kurkumina:
- znacznie wydłużają APTT i PT (czas kaolinowo-kefalinowy oraz czas protrombinowy) – główne wskaźniki krzepnięcia krwi,
- hamują trombinę (czynnik krzepnięcia),
- hamują FXa (małe cząsteczki, które wstrzymują produkcję trombiny).
Naukowcy sugerują, że codzienne spożywanie kurkumy i przyprawy curry, może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów.
2.3. Cynamon
Składnikami aktywnymi cynamonu są kumaryny, substancje o silnym działaniu przeciwzakrzepowym. W cynamonie znajdują się także inne związki roślinne, które mogą usprawniać krążenie krwi – to eugenol i aldehyd iglasty.
Choć kumaryna ma szereg właściwości prozdrowotnych, w tym działa przeciwbólowo i przeciwobrzękowo, a także antyalergicznie, to należy w dużych dawkach może działać na organizm toksycznie.
2.4. Pieprz cayenne
Podobnie jak papryczki chili zawiera kapsaicynę, substancję odpowiedzialną za pikantny smak pieprzu. Jego skuteczność w walce z zakrzepami potwierdzają aż dwa badania na przestrzeni dekady.
Zgodnie z nimi kapsaicyna opóźnia czas krzepnięcia i zmniejsza liczbę płytek krwi. Badacze sugerują nawet, że ekstrakt z pieprzu cayenne może być skuteczną alternatywą dla leków przeciwzakrzepowych.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl