5 z 6Dla alergików
Okazuje się też, że dziczyzna polecana jest alergikom.
- Dzikie zwierzęta odżywiają się pokarmem leśnym. Nie skażonym pestycydami, chemią rolną czy antybiotykami niezbędnymi w masowym chowie zwierząt. To mięso czyste, odpowiednie nawet dla alergików. Jedynie dna moczanowa jest przeciwwskazaniem do jedzenia dziczyzny, ale osoby z tą chorobą powinny unikać wszystkich mięs, więc nie dyskwalifikuje to dziczyzny w stosunku do np. wołowiny – dodaje Aleksandra Tatarata.
Należy jednak pamiętać, by mięso kupować zawsze w sprawdzonym miejscu. Tylko pewne źródło zapewni nam bezpieczeństwo. Ekspertka tłumaczy także, że szczególną ostrożność powinniśmy zachować przy zakupie mięsa z dzika.
- Obowiązkowo powinno być przebadane w kierunku włośnicy. To dostępne w masowej sprzedaży posiada wszystkie niezbędne badania – mówi dietetyczka.
Sprawdź też: Ekspert wyjaśnia, czy można wyleczyć Hashimoto