3 z 6Wady dziczyzny
Dziczyzna to produkt niezwykle wartościowy, ale nie jes też pozbawiony wad.
Po pierwsze, mięso jelenia, sarny czy dzika jest trudno dostępne. Z roku na rok przybywa sklepów, w których jest sprzedawane, ale to wciąż stosunkowo niewiele. Łatwiej dostać mrożone mięso.
Warto skontaktować się z lokalnymi myśliwymi, którzy wiedzą, gdzie kupić świeżą dziczyznę. Obecnie istnieje też możliwość zakupu poprzez sklepy internetowe.
Kolejny minus to cena. Niestety, szlachetne mięso jest drogie, dlatego wciąż pozostaje rarytasem. W zależności od rodzaju mięsa, ceny wahają się od 20 do nawet 150 złotych za kilogram.
Należy również pamiętać o tym, że przed spożyciem mięsa z dzika musi ono przejść obowiązkowe badania weterynaryjne.
Dzięki temu mamy pewność, że produkt jest bezpieczny i niezakażony włośnicą.