Dziczyzna – zdrowy i wykwintny dar lasu

Aromatyczna, szlachetna i niezwykle wykwintna. Dziczyzna to nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni, który obecnie cieszy się coraz większą popularnością.

Warto sięgnąć po mięso dzika, jelenia czy zająca nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie dania / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 4Zdrowie prosto z lasu

Eksperci nie mają wątpliwości, że dziczyzna jest zdrowsza od mięsa hodowlanego. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera bardzo mało tłuszczu, a przez to kalorii – w 100 gramach mięsa jest ich tylko 120.

Jest przez to chudsza od mięsa kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny. Stanowi doskonałe źródło białka, a także minerałów (żelaza, wapnia, fosforu, magnezu) i witamin (zwłaszcza z grupy B).

Zawiera też kwas linolowy, który chroni przed chorobami układu krążenia.

Dzikie zwierzęta żywią się wyłącznie naturalnym pokarmem.

Mięso nie jest więc zanieczyszczone antybiotykami i sztucznymi substancjami, które znajdują się w paszach dla zwierząt hodowlanych.

/ 4Wady dziczyzny

Obraz
© Zdjęcie jeleni / Shutterstock

Dziczyzna to produkt niezwykle wartościowy, ale nie jes też pozbawiony wad.

Po pierwsze, mięso jelenia, sarny czy dzika jest trudno dostępne. Z roku na rok przybywa sklepów, w których jest sprzedawane, ale to wciąż stosunkowo niewiele. Łatwiej dostać mrożone mięso.

Warto skontaktować się z lokalnymi myśliwymi, którzy wiedzą, gdzie kupić świeżą dziczyznę. Obecnie istnieje też możliwość zakupu poprzez sklepy internetowe.

Kolejny minus to cena. Niestety, szlachetne mięso jest drogie, dlatego wciąż pozostaje rarytasem. W zależności od rodzaju mięsa, ceny wahają się od 20 do nawet 150 złotych za kilogram.

Należy również pamiętać o tym, że przed spożyciem mięsa z dzika musi ono przejść obowiązkowe badania weterynaryjne.

Dzięki temu mamy pewność, że produkt jest bezpieczny i niezakażony włośnicą.

/ 4Przygotowanie dziczyzny

Obraz
© Zdjęcie ziół i przypraw / Shutterstock

To mit, że przygotowanie dziczyzny jest trudne. Owszem, zanim mięso trafi na talerze, musi skruszeć. Kiedyś wieszano je w chłodnych, przewiewnych pomieszczeniach na kilka tygodni. Obecnie trafia po prostu do zamrażalnika, a po rozmrożeniu jest gotowe do przyrządzania. Dzięki temu zabiegowi staje się miękkie i można je marynować.

Sekret dań z dziczyzny tkwi właśnie w odpowiednim przyprawieniu. Warto namoczyć kawałki dzika czy sarny w marynacie na bazie oleju, wina, ziół i przypraw. Jakie dodatki najlepiej komponują się z dziczyzną?

Sięgajmy po polskie składniki, czyli czosnek i cebulę. Nie zapominajmy o ziołach – rozmarynie, tymianku, lubczyku, majeranku.

Do dziczyzny często dodaje się jagody jałowca, których leśny aromat współgra z mięsem. Poza tym koniecznie należy użyć ziela angielskiego, liści laurowych oraz czarnego pieprzu.

Ponieważ dziczyzna sama w sobie jest chuda i łatwo ulega wysuszeniu, warto podczas pieczenia owinąć ją plastrami słoniny bądź co jakiś czas polewać tłuszczem.

/ 4Dania z dziczyzny

Obraz
© Zdjęcie gulaszu / Shutterstock

Po zamarynowaniu można przystąpić do gotowania. Co z niej przyrządzić?

Mięso dzikich zwierząt świetnie nadaje się na gulasz – długie duszenie sprawia, że staje się miękkie i bardzo aromatyczne.

Można też piec je w kawałku, robić z niego zrazy, steki oraz kotlety. Warto dodać je do bigosu czy rozgrzewającej zupy. Z dziczyzny można też przygotować domowe wędliny i kiełbasy.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka