- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Dziczyzna – zdrowy i wykwintny dar lasu
Aromatyczna, szlachetna i niezwykle wykwintna. Dziczyzna to nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni, który obecnie cieszy się coraz większą popularnością.
Warto sięgnąć po mięso dzika, jelenia czy zająca nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne.
Zdrowie prosto z lasu
Eksperci nie mają wątpliwości, że dziczyzna jest zdrowsza od mięsa hodowlanego. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera bardzo mało tłuszczu, a przez to kalorii – w 100 gramach mięsa jest ich tylko 120.
Jest przez to chudsza od mięsa kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny. Stanowi doskonałe źródło białka, a także minerałów (żelaza, wapnia, fosforu, magnezu) i witamin (zwłaszcza z grupy B).
Zawiera też kwas linolowy, który chroni przed chorobami układu krążenia.
Dzikie zwierzęta żywią się wyłącznie naturalnym pokarmem.
Mięso nie jest więc zanieczyszczone antybiotykami i sztucznymi substancjami, które znajdują się w paszach dla zwierząt hodowlanych.
Wady dziczyzny
Dziczyzna to produkt niezwykle wartościowy, ale nie jes też pozbawiony wad.
Po pierwsze, mięso jelenia, sarny czy dzika jest trudno dostępne. Z roku na rok przybywa sklepów, w których jest sprzedawane, ale to wciąż stosunkowo niewiele. Łatwiej dostać mrożone mięso.
Warto skontaktować się z lokalnymi myśliwymi, którzy wiedzą, gdzie kupić świeżą dziczyznę. Obecnie istnieje też możliwość zakupu poprzez sklepy internetowe.
Kolejny minus to cena. Niestety, szlachetne mięso jest drogie, dlatego wciąż pozostaje rarytasem. W zależności od rodzaju mięsa, ceny wahają się od 20 do nawet 150 złotych za kilogram.
Należy również pamiętać o tym, że przed spożyciem mięsa z dzika musi ono przejść obowiązkowe badania weterynaryjne.
Dzięki temu mamy pewność, że produkt jest bezpieczny i niezakażony włośnicą.
Przygotowanie dziczyzny
To mit, że przygotowanie dziczyzny jest trudne. Owszem, zanim mięso trafi na talerze, musi skruszeć. Kiedyś wieszano je w chłodnych, przewiewnych pomieszczeniach na kilka tygodni. Obecnie trafia po prostu do zamrażalnika, a po rozmrożeniu jest gotowe do przyrządzania. Dzięki temu zabiegowi staje się miękkie i można je marynować.
Sekret dań z dziczyzny tkwi właśnie w odpowiednim przyprawieniu. Warto namoczyć kawałki dzika czy sarny w marynacie na bazie oleju, wina, ziół i przypraw. Jakie dodatki najlepiej komponują się z dziczyzną?
Sięgajmy po polskie składniki, czyli czosnek i cebulę. Nie zapominajmy o ziołach – rozmarynie, tymianku, lubczyku, majeranku.
Do dziczyzny często dodaje się jagody jałowca, których leśny aromat współgra z mięsem. Poza tym koniecznie należy użyć ziela angielskiego, liści laurowych oraz czarnego pieprzu.
Ponieważ dziczyzna sama w sobie jest chuda i łatwo ulega wysuszeniu, warto podczas pieczenia owinąć ją plastrami słoniny bądź co jakiś czas polewać tłuszczem.
Dania z dziczyzny
Po zamarynowaniu można przystąpić do gotowania. Co z niej przyrządzić?
Mięso dzikich zwierząt świetnie nadaje się na gulasz – długie duszenie sprawia, że staje się miękkie i bardzo aromatyczne.
Można też piec je w kawałku, robić z niego zrazy, steki oraz kotlety. Warto dodać je do bigosu czy rozgrzewającej zupy. Z dziczyzny można też przygotować domowe wędliny i kiełbasy.